SŁODKOŚCI,  TŁUSTY CZWARTEK

GNIAZDKA

Są takie rzeczy, które przywołują wspomnienia domu rodzinnego. Oto dzisiejsza retrospekcja. Takie “gniazdka” robi moja kochana Mami (mówię tak na nią od dziecka), którą tu mocno ściskam :*
Czas na bombę kaloryczną 😉 Aktualnie jestem na diecie, ale wygrzebałam dla Was parę zdjęć, które otrzymałam właśnie od Niej. 

 

 

SKŁADNIKI:


20 dag mąki pszennej
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka wody
olej do smażenia
przyda się pergamin !
 

A GNIAZKA ROBIMY TAK:

1. Zagotuj 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli.

2. Zdejmij garnek z ognia i szybko wsyp makę. 
3. Mieszaj ciasto aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
4. Ostudź ciasto.
5. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami.
6. Następnie przełóż ciasto do szprycy lub rękawa.
7. W rondlu rozgrzej olej.
8. A teraz wyjasnię Ci jak nakładać to ciasto na olej. Z pergaminu wytnij kwadraty o boku 10cm. Na ten pergamin wyciskaj ciasto ze szprycy o kształcie np.kółka. 
Potem to ciasto wraz z pergaminem włóż na gorący olej do góry nogami czyli ciasto będzie na oleju a pergamin na górze.
Po chwili smażenia pergamin się odklei. Wtedy wyjmij go z rondla np. szczypcami.
Moment później  smażone gniazdka odwróć na drugą stronę (przewróć je patyczkiem).
Usmażone przełóż na bibułę aby osączyć z tłuszczu. 

Po przestudzeniu gniazdka polukruj.

Wprawiony cukiernik może bezpośrednio wyciskać ciasto na olej ale bezpieczniej jest tak, jak ja to robię.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *