SZWEDZKIE BUŁECZKI Z CYNAMONEM
Przepis otrzymałam od rodziny ze Szwecji – słodkie bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale są tak pyszne, iż o wiele częściej lądują na moim stole.
Więcej przepisów typowo szwedzkich dań znajdziecie na tej stronie .
SKŁADNIKI:
CIASTO:
150 g margaryny
0,5 l mleka
50 g drożdży
0,5 łyżeczki soli
90 g (1/3 szklanki) cukru
1,4 l / 900 g mąki
0,5 łyżeczki kardamonu
MASA:
50-75 g margaryny
90 g cukru (lub cukru pudru)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
PRZED PIECZENIEM: jajko do posmarowania + ew. cukier perłowy do dekoracji
– foremki papierowe
NO TO DO ROBOTY:
Rozpuszczamy margarynę. Gdy lekko ostygnie dodajemy mleko, całość podgrzewamy do ok. 37’C (ciepłe, gdy dotykamy).
Do tego wkruszamy drożdże i mieszamy, by się rozpuściły.
Dodajemy sól, cukier, kardamon i mieszamy.
Następnie dodajemy 2/3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy resztę mąki (MOŻNA TO TAKŻE ZROBIĆ OD RAZU WCZEŚNIEJ).
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Składniki masy mieszamy dokładnie ze sobą i smarujemy nią nasze rozwałkowane ciasto. Później ciasto zwijamy w RULON i kroimy w poprzek na ok. 1 cm kawałki. Układamy na blasze (+papier), mogą jeszcze chwilę na niej poleżeć. Jak lekko podrosną smarujemy je jajem i posypujemy cukrem ozdobnym (perłowym).
Bułeczki pieczemy w temp. 250’C od 5-8 min !
2 komentarze
majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com
Tyle razy je robiłam, a nigdy się nie znudzą. Są ponadczasowe.
marta
jadłam, polecam, pyszne!