BOŻE NARODZENIE,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

SZWEDZKIE BUŁECZKI Z CYNAMONEM

Przepis otrzymałam od rodziny ze Szwecji – słodkie bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale są tak pyszne, iż o wiele częściej lądują na moim stole.

Więcej przepisów typowo szwedzkich dań znajdziecie na tej stronie .

 SKŁADNIKI:
CIASTO:
150 g margaryny
0,5 l mleka
50 g drożdży
0,5 łyżeczki soli 
90 g (1/3 szklanki) cukru
1,4 l / 900 g mąki 
0,5 łyżeczki kardamonu 
MASA:
50-75 g margaryny 
90 g cukru (lub cukru pudru)
2 łyżeczki cynamonu 
PRZED PIECZENIEM:  jajko do posmarowania + ew. cukier perłowy do dekoracji 
– foremki papierowe 
NO TO DO ROBOTY:
Rozpuszczamy margarynę. Gdy lekko ostygnie dodajemy mleko, całość podgrzewamy do ok. 37’C (ciepłe, gdy dotykamy).
Do tego wkruszamy drożdże i mieszamy, by się rozpuściły. 
Dodajemy sól, cukier, kardamon i mieszamy. 
Następnie dodajemy 2/3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto. 
Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min pod przykryciem, najlepiej w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.  Następnie dodajemy resztę mąki (MOŻNA TO TAKŻE ZROBIĆ OD RAZU WCZEŚNIEJ).
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm
Składniki masy mieszamy dokładnie ze sobą i smarujemy nią nasze rozwałkowane ciasto. Później ciasto zwijamy w RULON i kroimy w poprzek na ok. 1 cm kawałki. Układamy na blasze (+papier), mogą jeszcze chwilę na niej poleżeć. Jak lekko podrosną smarujemy je jajem i posypujemy cukrem ozdobnym (perłowym). 
Bułeczki pieczemy w temp. 250’C od 5-8 min !

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *