OBIADY,  PRZYSTAWKI

CUKINIA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Uważam wspólne babskie gotowanie za bardzo pierwotne – w tym super pozytywnym znaczeniu 😉 
Dwóm babom w kuchni zawsze jest weselej. 
Dzisiejszy obiad wymyśliła moja druga mama – Asia. Zrobiłyśmy plastry cukinii w cieście naleśnikowym i naszym zdaniem to danie jest po prostu przepyszne. Małżowi wygłodniałemu po dyżurze też smakowało.
Myślę sobie, że to fajna przystawka na imprezę 😉

 

Zrobiłyśmy małą porcję “na próbę” i było to:
 
– 1 duża cukinia
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
– 1 jajo
– mleko (ok. 100 ml) 
 
Działamy:
 
1. Kroimy cukinię na ok 1 cm plastry (można nieco cieńsze). Nie obierałyśmy cukinii. 
2. Dość obficie solimy plastry z jednej i drugiej strony, odstawiamy na chwilę. 
3. Szykujemy ciasto naleśnikowe:
– do miski wsypujemy szklankę mąki
– dodajemy proszek do pieczenia
– wbijamy 1 jajko
– powoli dolewamy mleka i energicznie mieszamy, tak by otrzymać konsystencję gęstej śmietany i dobrze rozcieramy, by nie było “grudek”
4. Zanurzamy po kolei plastry cukinii w cieście (obficie!) i smażymy na sporej ilości oleju 
 
 
5. Po chwili obracamy plastry na drugą stronę, smażymy na małym ogniu na złoty kolor by cukinia zmiękła a ciasto było lekko chrupiące
 
 
6. Po usmażeniu odkładamy plastry na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. 
 
 
7. Gotowe! 
 
Możecie pokombinować z przyprawami, może papryka byłaby niezła. 
Można też zrobić do tej cukinii różne sosy. 
 
Nam smakowała taka zwykła, solona. Cukinia sama w sobie jest pyszna.
Mam nadzieję, że Wam posmakuje!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *