OBIADY,  PIECZYWO,  PRZYSTAWKI

SZWEDZKI TORT KANAPKOWY

Wspomnienia. 
Ile razy zrobię ten tort, tyle razy przywołuje on wspomnienia z wakacji w czasie studiów. Pracę w Szwecji – rozwożenie nocą pachnących świeżym drukiem gazet. Uśnięcie na rowerze. Odkrycie pięknych potoków. Ciszę w dolinie. Zające. Moje przejście na wegetarianizm. Quorn. Ślimaki w skrzynkach pocztowych. Brak płotów i ta niesamowita przestrzeń. Malowanie domu. Spokój. Język. Jönköping.
Czasami mi się zatęskni.

 

Dzisiaj zrobimy tort kanapkowy. Pierwszy raz spróbowałam go właśnie w Szwecji. Zaskoczył mnie totalnie smakiem – połączenie dwóch mas, które będziemy dziś robić, jest po prostu GENIALNE. 
Nie znam nikogo, komu by nie smakował 🙂
Pasuje idealnie na imprezę, zawsze wzbudza wielkie zaciekawienie !
 
 PRZEPIS NA CHLEB
 
– 25 g drożdży
– 2 łyżki margaryny
– 250 ml mleka
– 3/4 łyżeczki soli 
– 1 łyżka cukru
– 400 g mąki 
Rozpuszczamy margarynę. Gdy już trochę ostygnie dolewamy mleko i podgrzewamy wszystko do ok 37’C. Dodajemy sól i cukier, mieszamy. Dosypujemy powoli mąkę, wyrabiając ciasto. Zostawiamy je na 30 min pod przykryciem w ciepłym miejscu. 
Następnie wypełniamy ciastem tortownicę (średnica ok 24 cm). Tam również zostawiamy ciasto na ok. 15 min na wyrośnięcie. 
Pieczemy na dole piekarnika w 200’C ok 25 min. 
 
Gdy już ostudzimy chlebek, ścinamy wszelkie wybrzuszenia i przecinamy go na 3 części. Jeśli się nie uda, bo chleb jest zbyt niski, radzę upiec jeszcze jeden, to bardzo ważne, by były 3 warstwy 🙂
Taki chlebek będziemy przekładali dwoma masami.
I MASA
– 200 ml jogurtu naturalnego kremowego (grecki najlepszy)
– pół ogórka zielonego
– 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
– 100g fety
– sól, pieprz 
– 1-3 ząbki czosnku 
 Ogórek zatrzeć, posolić, odcisnąć, zmiażdżyć fetę i zmieszać z resztą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
II MASA
– 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 
– 150 ml gęstej śmietany 18%
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 łyżki posiekanej bazylii świeżej (ew. suszonej)
– sól, pieprz 
Pomidorki kroimy drobniutko, mieszamy z resztą, doprawiamy do smaku. 
CO ROBIMY DALEJ:
Chlebek przekładamy tymi dwoma masami. Na zewnątrz smarujemy go mieszanką majonezu ze śmietaną (tak, by nie spływała) i przybieramy wg uznania warzywami i owocami. 
 
Mój tort przybrałam różnego rodzaju pomidorkami i ogórkiem, z którego powycinałam gwiazdki foremką do ciasteczek. 
Serdecznie polecam stronę 
http://www.naukaszwedzkiego.pl/szwecja/kuchnia/
gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy z kuchni szwedzkiej, pomysły na przybranie tortu kanapkowego i inne masy do przełożenia. 
To właśnie od Gosi, autorki wielu książek i samej powyższej strony, otrzymałam dzisiejszy przepis. Jeden z moich ulubionych.
Smacznego Kochani 🙂 
A poniżej kilka wspomnień…

 

 

 

 


 🙂

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *