DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

KOTLETY JAJECZNE (klopsy) Z KUKURYDZĄ

Zrobiłam zwykłe i z kukurydzą. Te drugie smakują wszystkim zdecydowanie bardziej.
Dla mięsożernych mogą być fajną odskocznią od mięcha. 
Robi się je bardzo szybko (co jest ogromnym plusem w tak upalne dni!), a jajka prawie zawsze mamy w lodówce 🙂 

 

 

Składniki na ok. 8-10 kotlecików
 
– 11-12 jajek (używam zeróweczek) 
– pęczek szczypioru
– pół puszki kukurydzy (wybierzcie “mięciutką”, a nie tzw. chrupiącą)
– cebula
– bułka tarta
– pieprz, sól 
– przyprawy (dobrze pasuje: czosnek, papryka w proszku)
– ewentualnie: odrobina żółtego sera do starcia 
 
 
1. 2 jajka odstawiamy, resztę gotujemy na twardo.
2. W czasie gdy jajka się gotują, smażymy posiekaną drobno cebulę na złoty kolor.
 
3. Jak już jajka ostygną, ścieramy je na grubych oczkach (można to zrobić w robocie) i wrzucamy do miski.
4. Dodajemy do jajek podsmażoną cebulę, wrzucamy połowę kukurydzy z puszki, posiekany szczypior, mieszamy, możemy zetrzeć również odrobinę sera żółtego. 
6. Wbijamy do naszej masy 2 surowe jajka i dodajemy bułki tartej tak długo, aż nasza masa będzie się nadawała do lepienia kotlecików.
7. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dowolnymi przyprawami, ja użyłam  papryki ostrej w proszku i gotowej przyprawy do dań z jajek. 
 
Mam nadzieje, że Wam posmakują 🙂 
UWAGI:
– możemy część żółtek odrzucić, wówczas kotleciki będą mniej kaloryczne;
– do kotletów jajecznych można dodać do środka odrobinę śmietany lub majonezu;
– do zagęszczania – oprócz bułki tartej – idealnie nadaje się także kuskus 
 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *