ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

MAZUREK “KRÓWKA”

Mężczyźni potrafią ! Jak chcą 🙂 
Dzisiejszy mazurek przyniósł mój wuja – jadłam go już w Święta 2 lata temu i zrobił furorę – myślę, że głównie ze względu na to, iż była to jedyna rzecz na Wielkanoc zrobiona przez faceta 🙂 
Wuja w tym roku również do roboty się przyłożył, łącznie z delikatną dekoracją 😉
Oto efekty!

Ciasto:
– 30 dag mąki 
– 15 dag masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 mały cukier wanilinowy 
– 10 dag cukru 
– 1 jajo ( 0 – ekolog. )
– 1 łyżka śmietany

Masa krówkowa:
– 0,5 kg krówek (najlepiej nieciągnących) 
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki masła 

ROBIMY CIASTO:
Siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę i szybko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Rozwałkujemy teraz ciasto i wyłożymy nim tortownicę wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy 15 -20 min w 160’C, aż ciasto lekko zbrązowieje. 

ROBIMY MASĘ:
Krówki zalewamy mlekiem i gotujemy stale mieszając aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest gładka dodajemy masło i mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i dekorujemy bakaliami.
Mniam, mniam, mniam!
Od jutra przez 2 dni nie będę liczyła kalorii 😉

2 komentarze

  • Mysza

    Zapomniałaś o głosowaniu w konkursie wielkanocnym i nie oddałaś głosu.
    Jeśli nie zrezygnowałaś z udziału to zapraszam jeszcze przez tydzień, do niedzieli włącznie. Możesz głosować w komentarzach do posta "Dekorujemy mazurki" lub za pomocą wiadomości Durszlaka.
    Pozdrawiam Mysza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *