MAZUREK “KRÓWKA”
Mężczyźni potrafią ! Jak chcą 🙂
Dzisiejszy mazurek przyniósł mój wuja – jadłam go już w Święta 2 lata temu i zrobił furorę – myślę, że głównie ze względu na to, iż była to jedyna rzecz na Wielkanoc zrobiona przez faceta 🙂
Wuja w tym roku również do roboty się przyłożył, łącznie z delikatną dekoracją 😉
Oto efekty!
Ciasto:
– 30 dag mąki
– 15 dag masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 mały cukier wanilinowy
– 10 dag cukru
– 1 jajo ( 0 – ekolog. )
– 1 łyżka śmietany
Masa krówkowa:
– 0,5 kg krówek (najlepiej nieciągnących)
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki masła
ROBIMY CIASTO:
Siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy cukier, jajko, śmietanę i szybko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozwałkujemy teraz ciasto i wyłożymy nim tortownicę wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy 15 -20 min w 160’C, aż ciasto lekko zbrązowieje.
ROBIMY MASĘ:
Krówki zalewamy mlekiem i gotujemy stale mieszając aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest gładka dodajemy masło i mieszamy. Ciepłą masę wylewamy na ciasto i dekorujemy bakaliami.
Mniam, mniam, mniam!
Od jutra przez 2 dni nie będę liczyła kalorii 😉
2 komentarze
Zielenina
uzupełnij proszę, że jajka to 0 lub 1 oraz banner akcji i z przyjemnością dodam przepis do akcji 🙂
Mysza
Zapomniałaś o głosowaniu w konkursie wielkanocnym i nie oddałaś głosu.
Jeśli nie zrezygnowałaś z udziału to zapraszam jeszcze przez tydzień, do niedzieli włącznie. Możesz głosować w komentarzach do posta "Dekorujemy mazurki" lub za pomocą wiadomości Durszlaka.
Pozdrawiam Mysza