ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

MAZUREK Z MASĄ POMARAŃCZOWO – GREJPFRUTOWĄ

By przełamać kajmakowo – krówkowe klimaty,
by się nie zasłodzić,
słodko-kwaśny mazurek 🙂 
Autorstwa mojego guru – Mami.


SPÓD MAZURKA

– 4 jajka (użyłam 0 – ekolog. i 1 – wolny wybieg)
– 40 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła
– 1 szklanka cukru

Ilość składników starcza na 2 spody.
 

1. Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. 
2. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. 
3. Wióry ciasta rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
4. Piec ok. 15 – 20 min w 180’C do uzyskania złocistego koloru. 

POLEWA POMARAŃCZOWO – GREJPFRUTOWA

– 5 pomarańczy i 1 grejpfrut (SŁODKI! dobrze, by nie był zbyt gorzki)
– ok. pół do 3/4 szklanki cukru (wg uznania do smaku!)
– sok z połowy cytryny 

1. Spażyć pomarańcze i grejpfrut.

2. Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy.
3. Przekroić pomarańcze i grejpfruta na pół, wydrążyć miąższ bez “błonek”, gdyż są gorzkie
4. Włożyć miąższ i startą skórkę z pomarańczy oraz sok z połowy cytryny na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
5. Gdy masa częściowo odparuje, wsypać cukier i mieszać aż masa zgęstnieje (tak jak na konfiturę).

Letnią masę wykładamy na spód mazurka.
 

Możemy posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *