ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

MAZUREK Z POLEWĄ ORZECHOWO-CZEKOLADOWĄ

SPÓD MAZURKA

– 4 jajka (używam 0 lub 1)
– 40 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła
– 1 szklanka cukru

Ilość składników starcza na 2 spody.
 

1. Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. 
2. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. 
3. Wióry ciasta rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
4. Piec ok. 15 – 20 min w 180’C do uzyskania złocistego koloru.

POLEWA ORZECHOWO – CZEKOLADOWA 

 – 1 kostka masła
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki kakao ciemnego
– 1/4 szklanki wody
– 30 dag orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych
– ewent. inne bakalie

Masło, cukier, kakao i wodę zagotować, zdjąć z ognia, dodać orzechy posiekane i letnią masę wyłożyć na ciasto. 



Polecam również mazurek pomarańczowo – grejpfrutowy, który zamieściłam w poprzednim poście. 




Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *