SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

MAZURKI BAKALIOWE BUNI

Tęskniłam za nimi 2 lata 🙂 no i wreszcie się doczekałam !
Smak dzieciństwa, mazurki buniowe (na babcię zawsze mówiłyśmy z siostrą – bunia).
Pamiętam nasz coroczny rytuał, gdy spotykałyśmy się własnie u buni i je dekorowałyśmy. 
Pamiętam też ubabrane w czekoladzie palce (i ich oblizywanie ukradkiem), brudne ubranka. 

I tony, tony mazurków.

SPÓD MAZURKÓW:
– 3 szklanki mąki 
– 1 kostka masła
– 2 jaja (używam 0 lub 1 )
– 2 żółtka
– 1 szklanka cukru 
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zarobić ciasto, rozwałkować na ok. 0,5 cm. 
Wykrawać dowolne kształty (jaja, serca itp.)
Piec w 180’C do uzyskania lekko złocistego koloru (10-15 min) 

POLEWA CZEKOLADOWA 

– 1 szklanka cukru 
– 0,5 kostki masła 
– 3 – 4 łyżki wody
– 3 – 4 łyżki kakao

Roztopić wszystko, zagotować. Na koniec skropić zimną wodą, dzięki temu masa będzie się świeciła (można użyć bardziej wyrafinowanego sposobu i posmarować polewę już rozsmarowaną na mazurkach koniakiem).

Letnią polewą dekorować mazurki i upiększyć bakaliami . 
WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *