SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

MAZURKI WIELKANOCNE ( DUŻE )


Pokażę Wam dzisiaj mazurki robione przez Mami i moją siostrę Asię. 
Wszystkie mazurki polane są polewą krówkową (przepis na nią znajdziecie TUTAJ

albo gotową polewą kajmakową. 

SPÓD MAZURKA

– 4 jajka (używam 0 lub 1)
– 40 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła
– 1 szklanka cukru

Ilość starcza na 2 spody.


Wszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i zamrozić. Przed pieczeniem zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach. Wióry ciasta

rozsypać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia / pergaminem.
Piec ok. 15 – 20 min w 180’C do uzyskania złocistego koloru. 

A oto efekty pracy moich kochanych kobitek :* 


 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *