BOŻE NARODZENIE,  WIELKANOC

SOS / DIP WIOSENNY

Nigdy nie przepadałam za chrzanem. Ten sos zmienił całkowicie moje podejście do niego. Nadal nie może konkurować z moim ukochanym sosem tatarskim, ale ten – wiosenny – zajmie bezpieczne drugie miejsce 🙂 

Sos autorstwa mojej Mami, dziękuję za przepis :*

Przygotujmy:

– 4 jaja (ja używam “0” – z chowu ekolog.)
– pół cytryny
– sól
– szczypta cukru
– 1 szklanka gęstej śmietany
– pęczek koperku
– pęczek szczypiorku 
– 1 łyżeczka utartego chrzanu

1. Jajka gotujemy na twardo. Żółtka wyjmujemy i przecieramy przez sitko, osobno siekamy białka.
2. Ucieramy żółtka z sokiem z cytryny.
3. Dodajemy do nich sól (do smaku), cukier, śmietanę i mieszamy to z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 
4. Na koniec dodajemy chrzan i posiekane białka, mieszamy. 
5. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 

A teraz daję Wam pole do popisu – z czym podacie ten sos?

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *