TARTA CYTRYNOWA (z LEMON CURD) – PYSZNA!
– 250g mąki pszennej
– 125g zimnego masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka cukru pudru
– ewentualnie odrobina wody do zebrania wszystkich składników
1. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników.
2. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3. Natłuszczamy formę do tarty, posypujemy ją odrobiną mąki i wykładamy ciastem, wyklejamy również brzegi formy.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180’C, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok. 20min, następnie zdejmujemy folię i podpiekamy na złoto -brązowy kolor (ok. 10-15 min.)
– 1 jajko
– 2 żółtka
– sok i skórka otarta z 3 cytryn.. ja dałam dwie wielkie;)
– 1 łyżka oliwy bądź masła
– 200g cukru pudru
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, pomijając oliwę.
4. Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko
Masa po zapieczeniu:
Beza:
– 4 białka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 100-200g cukru pudru
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszamy delikatnie, aby nie popsuć konsystencji piany.
Tak powstałą bezę wylewamy na tartę z lemon curd i pieczemy do lekkiego zbrązowienia się bezy.
6 komentarzy
Patrycja
Cytryny smakują na wiosne!
Tyna
Tarta cytrynowa to jeden z moich ulubionych wypieków, pyszności!:)
Dusia
smakowicie też wygląda!
Panna Malwinna
Wygląda cudownie!
Wiera
Bardzo takie lubię, bo przypomina mi tartę, którą upiekł mój Chłopak Osobisty na naszą wspólną kolację.
Szczerze mówiąc, gdyby jej nie zrobił to nawet bym nie ruszyła cytrynowej tarty, nie jestem fanką sypania cukru (a cytrynę trzeba posłodzić).
A tak — miłe wspomnienia 🙂
majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com
Na pewno pyszna, ale jak tu piec ja w czasie diety odchudzającej? Musi poczekać na lepsze czasy!