DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZYSTAWKI

CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI POD 3 SERAMI

Dzień Mamy. 
Mojej Mami. 
A ja jestem tak daleko. 
Nie mogę jej nawet uściskać 🙁 

 

 

Porcja z dwóch cukinii, wychodzą nam 4 faszerowane połówki, więc spokojnie 4 osoby się najedzą 🙂 
 
Ja użyłam:
– 2 cukinie
– pół papryki czerwonej
– 3 duże pieczarki
– cebula czerwona
– suszone pomidory (1/3 słoiczka)
– czosnek marynowany (miałam chili, 1/3 słoiczka) 
– ok. 3 łyżki bułki tartej 
– sery: odrobina mozzarelli, rokfora, starty żółty
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
 
1. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek (większość “pestek” można wyrzucić lub tak jak ja dodać do farszu) 
2. Solimy nasze “łódeczki” od środka i pozostawiamy na chwilę. 
 
3. Podsmażamy kolejno:
– pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem
– czerwoną paprykę z resztkami cukinii ze środka
4. Siekamy drobno marynowany czosnek i suszone pomidory.
5.  Łączymy farsz w jedną całość: pieczarki z cebulą + papryka z cukinią + czosnek z pomidorami i doprawiamy według uznania (bazylia, oregano, papryka w proszku…) 
6. Do farszu dodajemy odrobinę bułki tartej, by lepiej złączyła całość.
7. Wypełniamy łódeczki z cukinii farszem.
8. Na wierzch kładziemy 3 rodzaje sera: ja miałam małe kuleczki mozzarelli, które pokroiłam w plasterki, ser rokfor i żółty starty (na sam wierzch).
Cukinie posypałam na koniec dodatkowo bazylią, oregano i ostrą papryką. 
 
Zapiekamy w 180’C ok. 15-20 min, by cukinia zmiękła a ser się nie przypalił.
Polecam, są naprawdę pyszne!
 
Cukinie idealnie komponują się z sosem czosnkowym z dodatkiem curry (mieszam jogurt grecki z odrobiną majonezu, dodaję ząbek czosnku i przyprawę curry). 
 
 
 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *