CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI POD 3 SERAMI
Dzień Mamy.
Mojej Mami.
A ja jestem tak daleko.
Nie mogę jej nawet uściskać 🙁
Porcja z dwóch cukinii, wychodzą nam 4 faszerowane połówki, więc spokojnie 4 osoby się najedzą 🙂
Ja użyłam:
– 2 cukinie
– pół papryki czerwonej
– 3 duże pieczarki
– cebula czerwona
– suszone pomidory (1/3 słoiczka)
– czosnek marynowany (miałam chili, 1/3 słoiczka)
– ok. 3 łyżki bułki tartej
– sery: odrobina mozzarelli, rokfora, starty żółty
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
1. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek (większość “pestek” można wyrzucić lub tak jak ja dodać do farszu)
2. Solimy nasze “łódeczki” od środka i pozostawiamy na chwilę.
3. Podsmażamy kolejno:
– pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem
– czerwoną paprykę z resztkami cukinii ze środka
4. Siekamy drobno marynowany czosnek i suszone pomidory.
5. Łączymy farsz w jedną całość: pieczarki z cebulą + papryka z cukinią + czosnek z pomidorami i doprawiamy według uznania (bazylia, oregano, papryka w proszku…)
6. Do farszu dodajemy odrobinę bułki tartej, by lepiej złączyła całość.
7. Wypełniamy łódeczki z cukinii farszem.
8. Na wierzch kładziemy 3 rodzaje sera: ja miałam małe kuleczki mozzarelli, które pokroiłam w plasterki, ser rokfor i żółty starty (na sam wierzch).
Cukinie posypałam na koniec dodatkowo bazylią, oregano i ostrą papryką.
Zapiekamy w 180’C ok. 15-20 min, by cukinia zmiękła a ser się nie przypalił.
Polecam, są naprawdę pyszne!
Cukinie idealnie komponują się z sosem czosnkowym z dodatkiem curry (mieszam jogurt grecki z odrobiną majonezu, dodaję ząbek czosnku i przyprawę curry).
8 komentarzy
świeże jeżyny
Jedno z moich ulubionych dań to faszerowana cukinia. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam, ale narobiłam sobie smaku 🙂
Emcia Pichci!
Cudowne połączenie! Aż mi ślinka pociekła… Ja do mojej mamy też mam daleko 🙁 wiem co czujesz :*
Anonimowy
właśnie zjadłem jedną sztukę – polecam ! nawet w pracy na dyżurze sie sprawdza:)
tordis
Zapiekane warzywa to swietna sprawa 🙂
Madame Edith
Świetny pomysł. Cukinia jest świetna sama, a z dodatkami, tak jak u Ciebie, smakuje jeszcze lepiej 🙂
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Bon Appetit!
Cukinię nadziewaną wszystkim poproszę 🙂 Zawsze i wszędzie! 🙂
Joanna Skoraczyńska
Fajne te nadziane cukinie 🙂 Świetny pomysł na obiad 🙂
zim star
Wygląda mega apetycznie! Na takie deszczowe dni idealna 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
________________________
lave-vaisselle