DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZYSTAWKI,  WEGAŃSKIE

Mercimek köftesi – TURECKIE danie na upały !

Mercimek köftesi to jedna z najpopularniejszych tureckich przystawek.
Turkowie używają tzw. bulgur – środka spożywczego, sporządzonego z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża.
My z powodzeniem możemy zastąpić go kuskusem. 
Jest idealny na upały, jako przekąska lub pełne obiadowe danie. 
Smakuje doskonale na zimno i na ciepło. 

 

 

Z podanego przepisu wychodzi tyle “mercimków”, co na zdjęciu powyżej (ok. 20 sztuk).
 
 
 
 
Użyjemy dziś:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 3/4 szklanki kuskusu
– 2,5 – 3 szklanek wody
– pęczek szczypiorku
– pęczek pietruszki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju
– 2 cebule
– 1 łyżeczka soli
– pieprz do smaku
– papryka słodka lub ostra w proszku
– kostka warzywna lub łyżeczka innej mieszanki przypraw
 
 
Zabieramy się do pracy: 
1. Soczewicę ugotujcie w wywarze warzywnym (z kostki lub przyprawy warzywnej), aż  zmięknie – ok. 20 min.

2. Dodajcie kuskus do soczewicy i poczekajcie, aż wchłonie pozostałą zawartość wody z gotowania.

3. Podsmażcie w tym czasie cebulę na złoty kolor, posiekajcie pietruszkę i szczypiorek.  

4. Teraz dodajcie do soczewicy i kuskusa przyprawy (sól, pieprz, paprykę), podsmażoną cebulę, koncentrat, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

5. Wszystko dokładnie wymieszajcie, poczekajcie aż masa będzie chłodna i uformujcie kulki lub wałeczki.
 
UWAGA – formując mercimki posmarujcie ręce olejem lub odrobiną wody, by masa nie kleiła się Wam do rąk.

Mercimek köftesi najlepiej podawać na zimno z sosem czosnkowym lub na ciepło z pieczarkowym.

 

Mam nadzieję, że Wam posmakuje !

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *