SŁODKOŚCI

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI

Mama i babcia od zawsze pytały mnie i siostrę, co nam upiec np. na imieniny czy urodziny. 
Moja odpowiedź była za każdym razem identyczna – placek ze śliwkami !
Kojarzy mi się z imprezami rodzinnymi w Poznaniu.
Tęsknię. 
A słodki smak kruszonki przełamany lekko kwaśną śliwką – 
przypomina.

Do placka potrzebujemy:
– 0,5 kg mąki
– 6-7 żółtek
– 3/4 kostki masła
– 8 dag drożdży
– 1 szklanka mleka
– 15 dag cukru
Do kruszonki przygotujmy: 
– 0,5 szklanki cukru
– 0,5 kostki masła (lekko schłodzonego)
– 1 szklanka mąki
– cukier wanilinowy

1. Robimy rozczyn z drożdży (rozrabiamy w kubku drożdże z paroma łyżkami ciepłego mleka lub wody i płaską łyżeczką cukru, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietankę) i pozostawiamy na kilka minut do wygarowania.
2. W tym czasie lekko podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
4. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży i mleko z rozpuszczonym masłem oraz żółtka.
5. Wyrabiamy ciasto łychą i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach (kruszymy).
7. Po wygarowaniu ciasta wykładamy je na sporą blachę i czekamy jeszcze z 10 min, by podrosło. Rozkładamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką. 
8. Pieczemy w temperaturze 180’C  od 40 – 60 min (wszystko zależy od piekarnika, więc sprawdzamy patyczkiem!) 
Kochani – śliwki miałam zamrożone (prosto z ogródka:) ). Jeśli nie macie śliwek, możecie zastąpić je m. in. morelami, jabłkami, agrestem, rabarbarem, rodzynkami, a nawet truskawkami (ale tych ostatnich niewiele, bo są “mokre”).
Smacznego !



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *