PIECZYWO,  WEGAŃSKIE

SZYBKI CHLEB WŁOSKI z SUSZONYMI POMIDORAMI

I była sobie leniwa niedziela.
I głodna leniwa Ania wstała.
Jedyne, czego pragnęła, to leniwe niedzielne śniadanko i świeżutki chlebek …
Z tego lenistwa Ania zapomniała, że tej niedzieli były Zielone Świątki i sklepy pozamykane..
Wobec powyższego Ania leniwie wstała i zrobiła szybciutki chlebek.

 

Ma być ekspresowo, więc potrzebujemy tylko:
ok. 0,5 kg mąki pszennej (ale i tak wyjdzie “na oko”) 
– 300 ml ciepłej wody
– paczuszka suchych drożdży
– kilka suszonych pomidorów (dałam ok 1/3 słoiczka) 
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oliwy z oliwek
 
1. Do 300 ml ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, sól, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
2. Wlewamy mieszankę do dużej miski i dodajemy stopniowo mąkę, mieszając dużą drewnianą łychą lub od razu wyrabiamy ciasto rękami.
3. Dodajemy mąki do ciasta i wyrabiamy je tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
4. Na koniec “wrabiamy w ciasto” drobno pokrojone suszone pomidory – mają w sobie na pewno sporo tłuszczu (ja użyłam te z oleju z ziołami), więc najprawdopodobniej będziemy musieli dodać jeszcze odrobinę mąki na koniec.
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką/ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 min, aby nam urosło. 
6. Nagrzewamy piekarnik do 200’C, kładziemy naszą kulę na wysmarowaną tłuszczem blachę lub papier do pieczenia i pieczemy od 30-45 min (sprawdzamy na ile zrumieniła nam się skórka).
 
Ja swój piekłam w 220’C ok. 40 min i – jak widać na załączonym zdjęciach – nieco mi się “opalił” 😉 ale i tak był naprawdę pyszny – ja uwielbiam taką chrupiącą skórkę.
Na drugi dzień skórka zmiękła (miałam przez noc chleb we folii) a sam chleb nabrał mocniejszego aromatu suszonych pomidorów. Nie stracił na świeżości.
Chleb jest naprawdę pyszny. Obok mnie w sklepie chleb włoski identycznej wielkości kosztuje 7,30 zł. Moim zdaniem gruba przesada. Ten smakował mi bardziej !
Możecie dodać do niego również oliwki – ja jeszcze nie próbowałam, ale na pewno będzie idealnie !

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *