ZUPA SZPARAGOWA
Bez udziwnień. Najlepsza.
Potrzebne będą:
– szparagi (pęczek)
– 3-4 szklanki wody
– bulion warzywny lub przyprawa typu Vegeta
– kawałek selera
– 1 łyżka masła
– śmietanka/mleko
– odrobiną mąki
– sól/pieprz
Działamy:
1. Szparagi dokładnie obieramy z włókien i kroimy na centymetrowe kawałki.
2. Do garnka wlewamy 3 – 4 szklanki wody, dodajemy bulion/przyprawę warzywną i kawałek selera do smaku. Możemy dodać łyżeczkę masła, wówczas szparagi będą delikatniejsze.
3. Gotujemy ok. 20 min.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec śmietanką wymieszaną z mąką zagęszczamy nieco zupę.
Dla dbających o linię może być mleko, ale wtedy zupa nie będzie tak smaczna i delikatna.
5. Zupę posypujemy koperkiem.
Smacznego !
2 komentarze
Seneve
pychota! :))
Panna Malwinna
Takie kremowe zupki lubię najbardziej:)