PIECZYWO,  SŁODKOŚCI

BANANA BREAD – chleb bananowy ekspresowy

Namieszałam trochę w przepisie, by był bardziej dietetyczny (ah, ta walka przed wakacjami!) 
Jeśli nie macie podobnych problemów – czego życzę Wam z całego serca – proponuję użyć tylko mąki pszennej i brązowego cukru 🙂 
Chlebki bananowe piekę od dawna – uwielbiam je ! Są mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i idealnie komponują się z moją obsesją – kawką z mlekiem 😉 Nie smakują jak chleb, raczej jak ciasto. No i robi się je tak szybko (dosłownie kilka minut, potem niestety dochodzi jeszcze oczekiwanie na cudowny aromat unoszący się z piekarnika).
Bierzemy się do roboty (a roboty będzie mało – nie musimy nawet używać miksera) !



 

Przygotowujemy sobie:
 
– 3 banany
– 1,5 szklanki mąki (ja dałam 3/4 szklanki pszennej i 3/4 szklanki żytniej razowej) 
3/4 szklanki cukru/cukru brązowego (dałam słodzik do pieczenia i znacznie mniej, a i tak był słodki!- myślę, że spokojnie starczy połowa szklanki) 
1/3 szklanki roztopionego masła
– 1 jajko 
– ekstrakt z wanilii lub 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego 
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
– szczypta soli 
– przyprawy: cynamon/kardamon/przyprawa do piernika
1. Rozgniatamy w misce banany widelcem ma “papkę”.
2. Wlewamy do bananów masło i mieszamy.
3. Teraz wystarczy już tylko wmieszać resztę : cukier, jajko, wanilię, mąkę z sodą i solą. 
4. Możemy dodać : cynamon, kardamon (to dałam ja) lub przyprawę do piernika (też jest pycha!) 
 
5. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy nasz chlebek 60 min w 170-175’C. 
 
Sprawdzamy patyczkiem i … smacznego ! 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *