SŁODKOŚCI

CIASTECZKA OWSIANE DIETETYCZNE i SZYBKIE

Bardzo się pogniewałyśmy z wagą. Bardzo.


Ciasteczka robiłam pierwszy raz, bez żadnego przepisu, mój własny pomysł 🙂 
Cieszę się, że okazały się zjadliwe, a w dodatku szybko zniknęły 🙂 

Świetne na przekąskę w pracy, pożywne i naprawdę BARDZO sycące. 

Zrobiłam je mniej więcej z :
– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
– 3 łyżki mąki żytniej razowej
– 2 spore garście musli 
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka cukru wanilinowego 
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka suszonych moreli pokrojonych drobno w kosteczkę 
– odrobina aromatu jabłkowego w proszku (można pominąć) 
– 3-4 łyżki śmietany
– 1 łyżka jogurtu
– 1 jajko

– ok. 1 łyżki słodziku do pieczenia

Ciasteczka robiłam naprawdę “na oko”. Chodzi o to, by wyszła Wam lekko luźna, ale na tyle zwarta konsystencja, byście dali radę uformować płaskie okrągłe placuszki. Mogą lekko lepić się do palców i być wilgotne – i tak się wypieką ! 
Do miski wsypujemy szklankę płatków owsianych (możemy oczywiście więcej). Dodajemy do nich wszystkie składniki po kolei i mieszamy dokładnie. Jeśli masa będzie za gęsta, dodajcie więcej śmietany lub jogurtu. 

Pieczemy ok. 25 min w 180’C na papierze do pieczenia. Najlepiej moment upieczenia poznać po tym, że ciasteczka nam się pięknie zrumienią i przypieką po bokach.
Suszymy na kratce, by nie sparowały. 

Takie ciasteczka są niesamowicie pożywne i jednocześnie naprawdę dietetyczne 🙂 

Słodzik możecie zastąpić miodem/cukrem, jeśli nie boicie się dodatkowych kalorii .


Gotowe ciasteczka są nieco miękkie – nie spodziewajcie się chrupiących z tego przepisu 🙂 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *