DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

KIEV z CZERWONEJ FASOLI z MASŁEM CZOSNKOWYM

Dzisiejszy przepis to wegetariańska wersja potrawy, która przyrządzana jest zwykle z drobiu. Nie mam zielonego pojęcia, skąd pochodzi tradycyjny kiev z kurczaka (Котлета по-київськи) 
 – mogę się tylko domyślać, że z Ukrainy lub z Rosji. 
Wersja fasolowa kotlecików jest pyszna. Dodatek czosnkowego masełka, które rozpuszcza się delikatnie w środku, to pomysł idealny.  
 
 

 

SKŁADNIKI

 

Masło czosnkowe:
– 1/2 szklanki masła
– 3 rozgniecione ząbki czosnku (z praski) 
– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki (można odrobinę więcej) 
Kotleciki z fasoli:
– 2 puszki czerwonej fasoli 
– 3 szklanki świeżych okruchów z białego chleba (ja dałam tylko troszkę, resztę zastąpiłam bułka tartą!) 
– 2 łyżki stołowe masła
– 1 pokrojony drobno por
– pół selera
– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki (lub nieco więcej) 
– 1 jajko
– sól/pieprz
– olej roślinny do smażenia

 

1. Najpierw przygotujemy masło czosnkowe. Letnie masło, czosnek i natkę pietruszki mieszamy dokładnie w misce. Następnie układamy masło na papierze (pergaminie) do pieczenia (wzdłuż) i zawijamy masło w formę cygara. Tak przygotowane masełko owinięte w papier wkładamy do lodówki i chłodzimy. 
2. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy w misce czerwoną fasolę i dodajemy do niej okruchy chleba (lub bułkę tartą), by stworzyć taką masę:
3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i seler, podsmażamy na wolnym ogniu przez 3-4 min, stale mieszając.
4. Fasolę z pietruszką dodajemy do pora i selera, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. 
5. Dzielimy naszą masę fasolową na kilka równych części, masło czosnkowe wyciągamy z lodówki, kroimy na małe kawałki. Rękami ugniatamy masę z fasoli tak, aby masło czosnkowe znalazło się wewnątrz kotlecika. 
6. Zanurzamy kotleciki w rozbitym jajku i obtaczamy DOKŁADNIE w okruchach chleba/bułce tartej (ja wybrałam to drugie i była to chyba dobra decyzja – obtoczcie kotleciki dokładnie, bo mają tendencję do delikatnego rozpadania się w trakcie smażenia, gdy nie mają zwartej panierki) 
7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki przez 7 – 10 min obracając, aż się zrumienią. Masełko w trakcie smażenia ładnie wtopi się w masę i nada jej cudowny smak i aromat 🙂
Podajemy natychmiast. 
 
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Jeśli przyślecie mi zdjęcia, chętnie zamieszczę je na moim blogu/funpage’u wraz z odnośnikiem do Waszego bloga, jeśli takiego posiadacie 🙂 
 
 
 
 
 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *