KIEV z CZERWONEJ FASOLI z MASŁEM CZOSNKOWYM
Dzisiejszy przepis to wegetariańska wersja potrawy, która przyrządzana jest zwykle z drobiu. Nie mam zielonego pojęcia, skąd pochodzi tradycyjny kiev z kurczaka (Котлета по-київськи)
– mogę się tylko domyślać, że z Ukrainy lub z Rosji.
Wersja fasolowa kotlecików jest pyszna. Dodatek czosnkowego masełka, które rozpuszcza się delikatnie w środku, to pomysł idealny.
SKŁADNIKI
Masło czosnkowe:
– 1/2 szklanki masła
– 3 rozgniecione ząbki czosnku (z praski)
– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki (można odrobinę więcej)
Kotleciki z fasoli:
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 3 szklanki świeżych okruchów z białego chleba (ja dałam tylko troszkę, resztę zastąpiłam bułka tartą!)
– 2 łyżki stołowe masła
– 1 pokrojony drobno por
– pół selera
– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki (lub nieco więcej)
– 1 jajko
– sól/pieprz
– olej roślinny do smażenia
1. Najpierw przygotujemy masło czosnkowe. Letnie masło, czosnek i natkę pietruszki mieszamy dokładnie w misce. Następnie układamy masło na papierze (pergaminie) do pieczenia (wzdłuż) i zawijamy masło w formę cygara. Tak przygotowane masełko owinięte w papier wkładamy do lodówki i chłodzimy.
2. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy w misce czerwoną fasolę i dodajemy do niej okruchy chleba (lub bułkę tartą), by stworzyć taką masę:
3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i seler, podsmażamy na wolnym ogniu przez 3-4 min, stale mieszając.
4. Fasolę z pietruszką dodajemy do pora i selera, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
5. Dzielimy naszą masę fasolową na kilka równych części, masło czosnkowe wyciągamy z lodówki, kroimy na małe kawałki. Rękami ugniatamy masę z fasoli tak, aby masło czosnkowe znalazło się wewnątrz kotlecika.
6. Zanurzamy kotleciki w rozbitym jajku i obtaczamy DOKŁADNIE w okruchach chleba/bułce tartej (ja wybrałam to drugie i była to chyba dobra decyzja – obtoczcie kotleciki dokładnie, bo mają tendencję do delikatnego rozpadania się w trakcie smażenia, gdy nie mają zwartej panierki)
7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki przez 7 – 10 min obracając, aż się zrumienią. Masełko w trakcie smażenia ładnie wtopi się w masę i nada jej cudowny smak i aromat 🙂
Podajemy natychmiast.
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Jeśli przyślecie mi zdjęcia, chętnie zamieszczę je na moim blogu/funpage’u wraz z odnośnikiem do Waszego bloga, jeśli takiego posiadacie 🙂
5 komentarzy
Mad
Zafascynował mnie ten przepis. Jestem ciekawa, jak to smakuje, muszę koniecznie sprawdzić 🙂 Pozdrawiam!
Jem Korzonki
Będę robić, na hasło masełko czosnkowe- wymiękam 🙂
wegetari-anka
ja tak samo reaguje na czosnek, dlatego zrobilam 🙂
Anonimowy
Котлета по-київськи – Kotlet po kijowsku, czyli z Ukrainy 😉
Unknown
Byliśmy w tę niedzielę u przyjaciół na kolacji i to danie Nam zaserwowali. Byłam zachwycona smakiem tego dania. Podane z pieczonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego wszystkim, a ja na pewno to danie powtórzę u siebie w domu 🙂