MROŻONY TORT JAGODOWY
Przepraszam, że jest mnie teraz tak mało.
Nawet przepis już trochę przestarzały, więc i zdjęcia kiepskie, bo robione 2 lata temu 😉
Ale przypomniałam sobie o tym torcie, bo był naprawdę doskonały na upały – lepszy niż lody !
Gdy tylko sytuacja u mnie nieco się zmieni, obiecuję powrócić z mnóstwem przepisów 🙂
A tort polecam na letnie imieniny, urodziny, zaskoczcie kogoś, bo jest naprawdę niebanalny i … czego chcieć więcej, gdy na zewnątrz 30’C 😉
Potrzebujemy:
– 200 g lekko gorzkiej czekolady
– 50 g płatków kukurydzianych
– 500 g czarnych jagód
– 2 łyżki cukru pudru
– 1,5 kg lodów waniliowych
Czas przygotowania: ok. 30 – 40 min (+ czas chłodzenia i mrożenia)
Wartość energetyczna jednej porcji – ok. 260 kcal
1. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. Czekoladę roztapiamy w ciepłej kąpieli wodnej, stale ją mieszając.
3. Roztopioną czekoladę mieszamy z płatkami kukurydzianymi i równomiernie rozkładamy w tortownicy, przyciskamy do dna, schładzamy w lodówce, żeby stwardniała.
4. Jagody przebieramy, myjemy, osączamy. Trochę więcej niż połowę jagód miksujemy z cukrem pudrem.
5. Lody mieszamy ręcznym blenderem.
6. Na czekoladowym spodzie rozsmarowujemy połowę lodów i przykrywamy je połową musu jagodowego.
7. Pozostałe lody mieszamy z resztą musu jagodowego, rozsmarowujemy na torcie.
8. Na koniec posypujemy tort jagodami (lub dowolnie dekorujemy), przykrywamy folią spożywczą i zamrażamy ok. 6o minut.
9. Podajemy natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika.
Nie mam ładnych zdjęć w przekroju, z boku wyglądał tak:
Jeden Komentarz
Dusia
jagodowa uczta 🙂