SŁODKOŚCI

MROŻONY TORT JAGODOWY

Przepraszam, że jest mnie teraz tak mało.
Nawet przepis już trochę przestarzały, więc i zdjęcia kiepskie, bo robione 2 lata temu 😉 
Ale przypomniałam sobie o tym torcie, bo był naprawdę doskonały na upały – lepszy niż lody ! 
Gdy tylko sytuacja u mnie nieco się zmieni, obiecuję powrócić z mnóstwem przepisów 🙂
A tort polecam na letnie imieniny, urodziny, zaskoczcie kogoś, bo jest naprawdę niebanalny i … czego chcieć więcej, gdy na zewnątrz 30’C 😉 


Potrzebujemy:
– 200 g lekko gorzkiej czekolady
– 50 g płatków kukurydzianych
– 500 g czarnych jagód
– 2 łyżki cukru pudru
– 1,5 kg lodów waniliowych

Czas przygotowania: ok. 30 – 40 min (+ czas chłodzenia i mrożenia) 
Wartość energetyczna jednej porcji – ok. 260 kcal


1. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. Czekoladę roztapiamy w ciepłej kąpieli wodnej, stale ją mieszając. 
3. Roztopioną czekoladę mieszamy z płatkami kukurydzianymi i równomiernie rozkładamy w tortownicy, przyciskamy do dna, schładzamy w lodówce, żeby stwardniała. 
4. Jagody przebieramy, myjemy, osączamy. Trochę więcej niż połowę jagód miksujemy z cukrem pudrem.
5. Lody mieszamy ręcznym blenderem. 
6. Na czekoladowym spodzie rozsmarowujemy połowę lodów i przykrywamy je połową musu jagodowego. 
7. Pozostałe lody mieszamy z resztą musu jagodowego, rozsmarowujemy na torcie. 
8. Na koniec posypujemy tort jagodami (lub dowolnie dekorujemy), przykrywamy folią spożywczą i zamrażamy ok. 6o minut. 
9. Podajemy natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika.

Nie mam ładnych zdjęć w przekroju, z boku wyglądał tak:

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *