OBIADY,  ZUPY

ZUPA WARZYWNA – Z NOWALIJEK

Im więcej świeżych, młodziutkich warzyw, tym lepiej 🙂 
Kocham, ubóstwiam młode ziemniaki ! Mają zupełnie inny smak! 
Dziś zupa z nowalijek 🙂 
Was też mama ciągnęła za uszy, gdy próbowaliście pierwszych warzyw w danym roku?

– 4 kostki bulionu warzywnego
– 2 młode marchewki
– 1 mały kalafior
– 30 dag żółtej fasolki szparagowej
– pół małej młodej kapusty
– 10 młodych ziemniaczków 
– 400 ml śmietany 18%
– pęczek koperku
– sól, cukier

1. Gotujemy ok. 3 litry wody z 3 kostkami bulionu warzywnego
2. Dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki i gotujemy ok 10 min. 
3. Teraz czas dodać do zupy pokrojony kalafior i pokrojoną fasolkę – gotujemy wszystko ok. 15 – 20 min, aż kalafior zmięknie.
4. Wrzucamy  poszatkowaną kapustę i 10 ziemniaczków drobno pokrojonych i znów gotujemy ok. 15 – 20 min, aż ziemniaki zmiękną.
5. Na koniec dodajemy śmietanę (400ml) – najlepiej rozprowadzić ją wcześniej w odrobinie wywaru, by wlewając do zupy, nie zwarzyła się. 
6. Doprawiamy do smaku solą i cukrem 
7. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek (nie gotujmy go:) )
Smacznego !

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *