OBIADY,  ZUPY

ZUPA WARZYWNA – Z NOWALIJEK

Im wi臋cej 艣wie偶ych, m艂odziutkich warzyw, tym lepiej 馃檪 
Kocham, ub贸stwiam m艂ode ziemniaki ! Maj膮 zupe艂nie inny smak! 
Dzi艣 zupa z nowalijek 馃檪 
Was te偶 mama ci膮gn臋艂a za uszy, gdy pr贸bowali艣cie pierwszych warzyw w danym roku?

– 4 kostki bulionu warzywnego
– 2 m艂ode marchewki
– 1 ma艂y kalafior
– 30 dag 偶贸艂tej fasolki szparagowej
– p贸艂 ma艂ej m艂odej kapusty
– 10 m艂odych ziemniaczk贸w 
– 400 ml 艣mietany 18%
– p臋czek koperku
– s贸l, cukier

1. Gotujemy ok. 3 litry wody z 3 kostkami bulionu warzywnego
2. Dodajemy pokrojone w kosteczk臋 marchewki i gotujemy ok 10 min. 
3. Teraz czas doda膰 do zupy pokrojony kalafior i pokrojon膮 fasolk臋 – gotujemy wszystko ok. 15 – 20 min, a偶 kalafior zmi臋knie.
4. Wrzucamy  poszatkowan膮 kapust臋 i 10 ziemniaczk贸w drobno pokrojonych i zn贸w gotujemy ok. 15 – 20 min, a偶 ziemniaki zmi臋kn膮.
5. Na koniec dodajemy 艣mietan臋 (400ml) – najlepiej rozprowadzi膰 j膮 wcze艣niej w odrobinie wywaru, by wlewaj膮c do zupy, nie zwarzy艂a si臋. 
6. Doprawiamy do smaku sol膮 i cukrem 
7. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek (nie gotujmy go:) )
Smacznego !

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *