DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

DOMOWA WEGE PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE

 

To już nasz absolutny domowy klasyk.
Najlepszą robi zawsze moja teściowa 🙂 
Tą zrobiłam pod jej czujnym okiem i wreszcie wymierzyłyśmy składniki na ciasto, bo zawsze robiłyśmy “na oko” 😉

Ciasto:

60 ml oleju 
60 ml mleka
150 ml wody
pół łyżeczki soli 
kopiasta łyżeczka cukru 
5 dag drożdży 
mąka – na oko 😉 

1. Mieszamy razem: olej, mleko, wodę, sól, cukier. Podgrzewamy w rondelku lub mikrofalówce do temperatury ok. 36’C – po prostu tak, by było ciepłe, ale nie parzyło w palce.

2. Do naszej podgrzanej mikstury wkruszamy drożdże, rozcieramy, by się rozpuściły.
Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste i nie będzie nam się kleiło do rąk. Nie podaję tu dokładnej ilości mąki, sami będziecie wiedzieć, kiedy ciasto jest idealne 🙂 

3. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do lekko wysmarowanej tłuszczem blachy i równomiernie rozkładamy. 

5. Ciasto smarujemy sporą ilością ketchupu (lub przecieru czy innego dowolnego pomidorowego sosu) – my mimo wszystko preferujemy ketchup 😉 

6. Posypujemy przyprawami: bazylią, oregano, estragonem lub po prostu ziołami prowansalskimi. 

7. Teraz czas na nasze ulubione dodatki: my robimy zawsze sporą ich ilość, jest tego tak dużo, że czasami nie przypomina to pizzy 😉 Do dzisiejszej pizzy użyłam: pomidorów (zawsze je dodatkowo odrobinę solę), cebuli, pieczarek, kukurydzy, dwóch kiełbasek sojowych. Uwielbiam dodawać też oliwki.

8. Gdy już dowolnie rozłożymy nasze dodatki warto na koniec pokruszyć nieco sera roquefort i dopiero później przykryć nasze dodatki plasterkami sera żółtego lub startym serem żółtym. Uwielbiam takie mieszanki serowe, a ser roquefort dodaje naprawdę ciekawą nutkę smakową 🙂 

9. Pizzę pieczemy w 180’C ok 25-35 min – czasami zależy od piekarnika –  aż ciasto ładnie się zrumieni po bokach (poznacie też po serze – nie spalcie go 🙂 )

10. Pizzę zawsze wcinam z sosem czosnkowym, wręcz nie wyobrażam sobie inaczej. Robię go na szybko z jogurtu greckiego, czosnku i curry. Czasem dodaję też sproszkowany koperek. 

11. Mam nadzieję, że ciasto Wam się uda i stanie się jednym z Waszych ulubionych, bo naprawdę jest przepyszne. Pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z dodatkami typu pomidory, by ciasto zbyt nie namokło i miało szansę wyrosnąć na grube i puszyste 🙂 

Powodzenia i smacznego !

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *