PIECZYWO,  WEGAŃSKIE

CHLEB WŁOSKI z OLIWKAMI i SUSZONYMI POMIDORAMI

A B C 
C hleba C hcę. 

 

 

Potrzebujemy tylko:
ok. 0,5 kg mąki pszennej (ale i tak wyjdzie “na oko”) 
– 300 ml ciepłej wody
– paczuszka suchych drożdży
– kilka kawałków suszonych pomidorów 
– garść posiekanych zielonych oliwek 
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oliwy z oliwek

 

1. Do 300 ml ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, sól, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
2. Wlewamy mieszankę do dużej miski i dodajemy stopniowo mąkę, mieszając dużą drewnianą łychą lub od razu wyrabiamy ciasto rękami.
3. Dodajemy mąki do ciasta i wyrabiamy je tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
4. Na koniec “wrabiamy w ciasto” drobno pokrojone suszone pomidory – mają w sobie na pewno sporo tłuszczu (ja użyłam te z oleju z ziołami), więc najprawdopodobniej będziemy musieli dodać jeszcze odrobinę mąki na koniec. “Wrabiamy” również oliwki.
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką/ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby nam urosło. 
6. Nagrzewamy piekarnik do 200’C, kładziemy naszą kulę na wysmarowaną tłuszczem blachę lub papier do pieczenia i pieczemy od 30-45 min (sprawdzamy na ile zrumieniła nam się skórka i nakłuwamy drewnianym patyczkiem sprawdzając, czy ciasto nie jest surowe).
 
 
 
Na drugi dzień nadal pyszny i świeży.
 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *