S艁ODKO艢CI

DESER TIRAMISU

Pi臋kny.
Pyszny.
Kto nie lubi?
Przepis od Mami 馃檪 

Sk艂adniki:

– pod艂u偶ne biszkopty (ilo艣膰 wg potrzeb) 
– dowolne amaretto 
– du偶a fili偶anka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
– ciemne kakao
– opakowanie serka mascarpone 
– 4 jajka
– 4 艂y偶ki cukru 
Jak robimy?

1. Jajka sparzy膰, oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek. 
2. 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem “do bia艂o艣ci” na puszyst膮 mas臋.
3. Nast臋pnie do masy dodawa膰 po 艂y偶ce serka mascarpone i dok艂adnie wymiesza膰 np. mikserem. 
4. Ubi膰 bia艂ka na sztywno i dodawa膰 do masy, ale bardzo delikatnie wmiesza膰, np. 艂y偶k膮/r臋czn膮 trzepaczk膮 (by masa nie opad艂a).
5. Amaretto (wg uznania np. 1/4 szklanki) po艂膮czy膰 z fili偶ank膮 kawy rozpuszczalnej (mo偶e by膰 wi臋cej kawy, np. du偶a szklanka) – ch艂odnej lub najlepiej zimnej.
6. W pucharkach (super wygl膮da te偶 w du偶ej misie) uk艂ada膰 naprzemiennie: namoczone biszkopty, mas臋 i ponownie biszkopty, masa.
7. Ca艂o艣膰 posypa膰 ciemnym kakao i wstawi膰 do lod贸wki na ok 2 godzinki.
SMACZNEGO 馃檪

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *