DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

FALAFELE z CIECIERZYCY z SOSEM TAHINI

Na opak. Najpierw był sos tahini.
Myśl – z czym?
No to falafel.
Strzał w 10. 

Składniki:
– ok. 450g ciecierzycy (ja użyłam w słoiku, w zalewie – suchą należy całą noc namoczyć!) 
– 3 duże ząbki czosnku 
– połowa pęczka natki pietruszki (same liście) 
– 1 mała cebula
– 2 ziemniaki ugotowane (powinny być czerwone, ja użyłam naszych zwykłych krajowych) 
– jajko
– bułka tarta (wg potrzeby – patrz opis wykonania) 
– sól, pieprz, chilli
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej rozrobionej w odrobinie wody
– pół łyżeczki kminku 

1. Ciecierzycę, czosnek, pietruszkę, ziemniaki, cebulę miksujemy na zwartą masę w malakserze lub blenderem. 

2. Dodajemy sodę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, wbijamy jajko i mieszamy.

3. Teraz czas na bułkę tartą – dodajemy jej tak dużo, aż nasza masa będzie zwarta i sprężysta. Zbyt rzadka masa poskutkuje rozpadaniem się falafli na patelni. 

4. Formujemy kulki/placuszki. Możemy je włożyć na 30 min do lodówki, ale nie musimy. Przed smażeniem obtaczamy falafle dodatkowo w bułce tartej. 

5. Smażymy na dość głębokim oleju (2-3cm) kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. 


 


Podajemy z ulubionym sosem, choć szczerze polecam ten SOS z TAHINI.


Na talerzu obok kotlecików i sosu tahini znalazła się również sałatka (starte por + marchew + majonez + śmietana) oraz ryż. 

Smacznego!  Jeśli zrobiliście, jeśli posmakowało – piszcie <jak nie, też piszcie:)> Chętnie przyjmę również Wasze fotki ! 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *