OBIADY,  ZUPY

KREM Z CIECIERZYCY, POMIDORÓW i INNYCH WARZYW

Śnieg.
Gruba warstwa na balkonowych drewnianych poręczach.
Niedziela. Ciepła bluza, dres, zaległe stosy makulatury.
Sama.


– 1 średnia marchew
– pół pora
– 1 mała cebula
– 400 g ciecierzycy (ja miałam ze słoika, inaczej musicie namoczyć ją na noc)
– puszka obranych pomidorów z sokiem (400 g)
– kubek śmietany 18% (ok. 200 g)
– 2-3 kostki bulionu warzywnego lub samodzielnie przygotowany bulion warzywny 
– przyprawy: sól, pieprz, chilli
– mały pęczek pietruszki

1. Przygotujcie dowolną ilość bulionu warzywnego – ja prawie cały dość spory garnek wypełniłam wodą, zagotowałam i wrzuciłam 2 kostki warzywne.

2. Po rozpuszczeniu kostek, wrzuciłam do gotującej wody cały słoik ciecierzycy.

3. Marchewkę pokroiłam na drobne kawałki, cebulkę w drobnych kawałeczkach podsmażyłam i dodałam marchew i cebulę do gotującej się stale na małym ogniu zupy.

4. To samo zrobiłam z porem, poszatkowałam też natkę pietruszki, którą również dodałam do garnka. 

5. Zupę gotowałam ok 15 min. Następnie zmiksowałam ją blenderem.

6. Na koniec wmieszałam śmietanę (jak dbacie mocno o linię, możecie śmiało zmniejszyć jej ilość)  

7. Przyprawiłam: solą, pieprzem, chilli.

Próbujcie, bo ja swoją zrobiłam jednak troszkę za ostrą 😉 

Podajemy najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.

Zupę wymyśliłam na szybko i myślałam, że nie będzie jakaś super w smaku, a wyszła super 🙂

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *