KREM Z CIECIERZYCY, POMIDORÓW i INNYCH WARZYW
Śnieg.
Gruba warstwa na balkonowych drewnianych poręczach.
Niedziela. Ciepła bluza, dres, zaległe stosy makulatury.
Sama.
– 1 średnia marchew
– pół pora
– 1 mała cebula
– 400 g ciecierzycy (ja miałam ze słoika, inaczej musicie namoczyć ją na noc)
– puszka obranych pomidorów z sokiem (400 g)
– kubek śmietany 18% (ok. 200 g)
– 2-3 kostki bulionu warzywnego lub samodzielnie przygotowany bulion warzywny
– przyprawy: sól, pieprz, chilli
– mały pęczek pietruszki
1. Przygotujcie dowolną ilość bulionu warzywnego – ja prawie cały dość spory garnek wypełniłam wodą, zagotowałam i wrzuciłam 2 kostki warzywne.
2. Po rozpuszczeniu kostek, wrzuciłam do gotującej wody cały słoik ciecierzycy.
3. Marchewkę pokroiłam na drobne kawałki, cebulkę w drobnych kawałeczkach podsmażyłam i dodałam marchew i cebulę do gotującej się stale na małym ogniu zupy.
4. To samo zrobiłam z porem, poszatkowałam też natkę pietruszki, którą również dodałam do garnka.
5. Zupę gotowałam ok 15 min. Następnie zmiksowałam ją blenderem.
6. Na koniec wmieszałam śmietanę (jak dbacie mocno o linię, możecie śmiało zmniejszyć jej ilość)
7. Przyprawiłam: solą, pieprzem, chilli.
Próbujcie, bo ja swoją zrobiłam jednak troszkę za ostrą 😉
Podajemy najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.
Zupę wymyśliłam na szybko i myślałam, że nie będzie jakaś super w smaku, a wyszła super 🙂
6 komentarzy
Zuza
zupa z ciecierzycy – nie może jej zabraknąć zimą 🙂
Anonimowy
nigdy nie próbowałam, muszę to zmienić!
Trzydziestoletnia panna bez dziecka
Fajna zupa, spróbuję zrobić w wersji wegańskiej.
Roślinożerka
dawno takiej nie jadłam, narobiłaś mi apetytu 😉
shelovesnature
Super przepis. Z pewnością wykorzystam go w domku:) Zapraszam na mojego bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vega życiu i przygodach w Kopenhadze:) bycwiernymnaturze.blogspot.com/
sztukazesmmakiem.blog.pl
Ja zamiast śmietany używam mleka chudego i dolewam trochę oleju