SOS z TAHINI
W ostatnim czasie otrzymałam od firmy Primavika kilka produktów do przetestowania.
W zestawie znajdował się między innymi słoiczek z tahini.
Tahini to pasta otrzymywana ze zmielonych nasion sezamu. Jest składnikiem m. in. hummusu. Możemy ją kupić w formie świeżej lub suszonej.
Sama pasta jest kremowa, gładka, bardzo tłusta i nieco gorzkawa w smaku (przypomina masło orzechowe).
Jednak po odpowiednim przyrządzeniu, możemy z niej wyczarować przepyszne dania, a nawet wypieki.
Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw, używana jest także w kuchni chińskiej, koreańskiej, japońskiej.
Istotną rzeczą jest fakt, iż tahini jest niezwykle bogata w wapń (zawiera 680 mg wapnia w 100g produktu!)
Na bazie tahini możemy przygotować m. in. przeróżne sosy do sałatek, warzyw, kanapek.
Nie wiemy dokładnie, z jakiej części świata pochodzi, jej historia sięga 4 tysięcy lat wstecz.
Przyznam się bez bicia – tahini użyłam dopiero pierwszy raz.
I z pewnością nie ostatni.
Jest odkryciem tego miesiąca i już kombinuję, co jeszcze z niej przyrządzę.
A dla Was dzisiaj przepyszny sos z użyciem tahini – smakuje wyśmienicie z wszelkimi kotlecikami, pulpetami itp., a nawet na kanapkach 🙂
Ja dodałam sos do falafli z ciecierzycy, które za chwilkę znajdą się również na blogu.
Nie bójcie się próbować nowych smaków. Odkrywajcie. Kombinujcie. I zawierzcie sobie, nie tylko gotowym przepisom 🙂
Składniki:
– 3 łyżeczki tahini naturalnego (użyłam tego z firmy Primavika)
– 2 łyżeczki płynnego miodu
– 2 łyżki soku z cytryny
– opakowanie jogurtu greckiego 180g
Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Możemy dodać więcej miodu, jeśli smak tahini jest dla nas zbyt intensywny (lub dowolnie manewrować ilością pozostałych składników, aż smak będzie dla nas idealny).
Podajemy z czym i na czym tylko zapragniemy (smakuje idealnie z kotlecikami/falaflami/pulpetami z ciecierzycy, soczewicy itp.)
Dla zainteresowanych:
1 łyżka stołowa tahini – 10g ma w sobie 67 kcal
Skład tahini Primavika to 100% sezam bez dodatku cukrów.
Wartość energetyczna w 100g – 668 kcal
Białko – 27g
Węglowodany – 5g
Tłuszcz – 60g
Masa netto : 185 g
Tahini produkowane jest bez użycia konserwantów, sztucznych barwników, a zapach i smak pochodzą tylko z naturalnych składników.
Wolny od GMO.
8 komentarzy
Maya
Bardzo jestem ciekawa tego smaku. 🙂
wegetari-anka
Mayu, jeśli nigdy nie próbowałaś tahini, będzie to na pewno sporym zaskoczeniem. Na początku podchodziłam do tego smaku bardzo sceptycznie, ale w połączeniu z kotlecikami z ciecierzycy to była po prostu poezja 🙂 małż też zachwycony.
Emcia Pichci!
wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić 😀
Wiera
Proste, smaczne. Bardzo lubię tahini 🙂
Ale muszę przyznać, że nie kojarzę tej firmy. Jak ze składem?
Ola
chciałam je kupić ale jeszcze nigdzie nie znalazłam
wegetari-anka
podobno to ich nowość. Może dopiero wejdzie na sklepy. Wiera, jutro podam skład :*
wegetari-anka
o ile się nie mylę 100% sezam:P
Anonimowy
tahini mozna samemu zrobic i jest 100 % zdrowsze -a jak
1.kupic sezam
2.wylozyc na blaszce plasko
3.do piekarnika na ok 10 min w 200 stopniach – znakiem rozpoznawczym ze jest gotowe jest ze olej z nasion wyjdzie na zewnatrz i beda blyszczace i lekko klejace
4 zmiksowac w blenderze na paste z dodatkiem ok 1/3 szklanki oleju – ja daje orzechowy
pycha i polecam