SZARLOTKA SYPANA ekspresowa
Pierwszy raz smakowana u kochanej Marty.
Tęsknię.
Za tyloma..ludźmi, miejscami, rozmowami, rzeczami.
Był zły dzień. Dziś. I wczoraj.
I gdzie Wy wszyscy jesteście?
I dlaczego nie mogę być z Wami?
Szarlotka jest dziecinnie prosta, bardzo łatwa w przygotowaniu.
Nawet nie ubrudzicie sobie za bardzo rąk 😉 No, może jabłuszkami 😉
Szykujemy sobie:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka kaszy manny
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 kg jabłek
– 3/4 kostki zimnego masła
– cynamon
– ew. cukier wanilinowy i płatki migdałowe
Jak robimy:
1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek, kaszę, cynamon i cukier wanilinowy (ok. 2 łyżeczek) mieszamy łyżką.
2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
3. Wybraną formę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Sypiemy! Kolejność: zaczynamy od warstwy suchej. Możemy zrobić tylko 3 warstwy: suche-jabłka-suche lub suche-jabłka-suche-jabłka-suche.
5. Na koniec (ostatnia warstwa zawsze musi być sucha) zimne masło ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na nasze ciasto tak, by pokryło mniej więcej suchą warstwę.
Nie musi być super dokładnie, masło i tak się ładnie rozpuści.
6. Możemy na wierzch dodać też płatki migdałowe.
Pieczemy w 180’C ok. 50-60 min., aż ładnie się nam zrumieni 🙂 Na termoobiegu upiecze się zapewne nieco szybciej.
Najlepiej smakuje na ciepło (oczywista sprawa;) ) i KONIECZNIE z kulką dobrych lodów waniliowych !
Istna rozpusta 🙂
2 komentarze
Emcia Pichci!
ano rozpusta, bardzo smakowity przepis 🙂
Anonimowy
pyszności!