SZYBKIE CIASTO BANANOWO – JABŁKOWE
Łóżko. Grypa. Nieodparta chęć na coś słodkiego.
Z owoców w domu 2 banany i jabłko.
Przygotowanie: 5 min + pieczenie.
Czuję się lepiej 😉
Ciasto wykonałam na bazie mojego przepisu na chlebek bananowy.
Przygotujcie:
– 2 banany
– 1 jabłko
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (możecie użyć tylko pszennej)
– 3/4 szklanki cukru/cukru brązowego (ja użyłam słodzika)
– 1/4 kostki roztopionego masła
– 1 jajko
– 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– przyprawy: cynamon i odrobina kardamonu (możecie też użyć przyprawy do piernika)
1. Rozgniatamy w misce banany widelcem ma “papkę” (lub blenderem)
2. Ścieramy na grubych oczkach jabłko i dorzucamy do bananowej “papki” (w czasie przygotowywania owoców rozpuśćmy masło w rondelku).
3. Wlewamy do owoców rozpuszczone masło i mieszamy łyżką.
4. Teraz wystarczy już tylko wmieszać resztę : cukier, jajko, wanilię, mąkę z sodą.
5. Możemy dodać : cynamon, kardamon lub przyprawę do piernika.
6. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy nasz chlebek ok 50-60 min w 175‘C (zależy od piekarnika – ja nie włączam termoobiegu i ciasto jest wypieczone po 50 min)
Na zdjęciu polane sosem waniliowym przywiezionym ze Szwecji.
Takie szybkie ciacha są idealne do popołudniowej kawki. To mój poprawiacz humoru.
6 komentarzy
Panna Malwinna
Smakowite to ciasto;) Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
pozdrawiam ciepło
Malwinna
Dzikowiec
Wygląda doskonale. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. Ja powoli wychodzę z choroby, po prawie dwutygodniowych zmaganiach…
whiness
Świetne ciasto 🙂 Uwielbiam ten smak bananów w wypiekach.
Adamiakowa
Pycha!
Emcia Pichci!
uwielbiam 🙂 a Ty wracaj do zdrowia :*
Roślinożerka
uwielbiam ciasta "leniwce" 🙂 Nic nie masz w domu, nigdzie nie wychodzisz, a i tak upieczesz coś pysznego 🙂 Cuda ;D