SŁODKOŚCI

SZYBKIE CIASTO BANANOWO – JABŁKOWE

Łóżko. Grypa. Nieodparta chęć na coś słodkiego. 
Z owoców w domu 2 banany i jabłko. 
Przygotowanie: 5 min + pieczenie. 
Czuję się lepiej 😉 

Ciasto wykonałam na bazie mojego przepisu na chlebek bananowy.
Przygotujcie:
 
– 2 banany
– 1 jabłko
– 3/4 szklanki mąki pszennej 
– 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (możecie użyć tylko pszennej)
– 3/4 szklanki cukru/cukru brązowego (ja użyłam słodzika) 
– 1/4 kostki roztopionego masła
– 1 jajko 
– 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego 
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
– przyprawy: cynamon i odrobina kardamonu (możecie też użyć przyprawy do piernika)
1. Rozgniatamy w misce banany widelcem ma “papkę” (lub blenderem)

2. Ścieramy na grubych oczkach jabłko i dorzucamy do bananowej “papki” (w czasie przygotowywania owoców rozpuśćmy masło w rondelku).
3. Wlewamy do owoców rozpuszczone masło i mieszamy łyżką.
4. Teraz wystarczy już tylko wmieszać resztę : cukier, jajko, wanilię, mąkę z sodą. 
5. Możemy dodać : cynamon, kardamon lub przyprawę do piernika.

6. Wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy nasz chlebek ok 50-60 min w 175‘C (zależy od piekarnika – ja nie włączam termoobiegu i ciasto jest wypieczone po 50 min) 


Na zdjęciu polane sosem waniliowym przywiezionym ze Szwecji. 
Takie szybkie ciacha są idealne do popołudniowej kawki. To mój poprawiacz humoru. 


6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *