SŁODKOŚCI

TORT ORZECHOWY prosty szybki pyszny !

Puszysty, aromatyczny, delikatny.

Ideał. 

Ideały pochodzą zawsze z kuchni Mami !

Przepis na prośbę Kasi T. 🙂 

By zaspokoić orzechowe pragnienie potrzebujemy:

– 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
– 1 szklanka bułki tartej
– 8 jaj
– 20 dag cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
– śmietana 36% (dowolna ilość, ale min. 500ml )
– coś do zagęszczenia śmietany, np. śmietan-fix  




1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno.  

2. Dodajemy żółtka, orzechy zmielone, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, proszek i mieszamy delikatnie. 

3. Ciasto wlewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180’C ok. 25 min, ale tutaj wiele zależy od naszego piekarnika – należy obserwować ciasto (biszkopt) i sprawdzać je patyczkiem. 
Z tym biszkoptem musimy obchodzić się bardzo ostrożnie – nie otwierać gwałtownie drzwiczek od piekarnika tylko powoli i delikatnie wysuwać formę, aby sprawdzić patyczkiem, czy już gotowe. 
Po upieczeniu nie wyjmujemy formy od razy z piekarnika, uchylamy drzwiczki, lekko wysuwamy kratkę z formą i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min. Wtedy biszkopt nam tak nie opadnie 🙂 

4. Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęszczacz/usztywniacz, np. śmietan-fix (na 250ml śmietany 1 opakowanie, ale jeśli macie więcej kremówki to dołóżcie jeszcze jedno).

 5. Biszkopt przekrawamy na dwie części, przekładamy śmietaną, smarujemy z zewnątrz i dekorujemy wg uznania.

Smak jest naprawdę genialny. To bez wątpienia mój ulubiony tort !

A tutaj ten sam tort w wykonaniu mojej Mamy, nieco inne przybranie:


Wiem, że niektórzy z Was będą go piekli. Podzielcie się fotkami i opinią, proszę! 🙂 


17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *