TORT ORZECHOWY prosty szybki pyszny !
Puszysty, aromatyczny, delikatny.
Ideał.
Ideały pochodzą zawsze z kuchni Mami !
Przepis na prośbę Kasi T. 🙂
By zaspokoić orzechowe pragnienie potrzebujemy:
– 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
– 1 szklanka bułki tartej
– 8 jaj
– 20 dag cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
– śmietana 36% (dowolna ilość, ale min. 500ml )
– coś do zagęszczenia śmietany, np. śmietan-fix
1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno.
2. Dodajemy żółtka, orzechy zmielone, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, proszek i mieszamy delikatnie.
3. Ciasto wlewamy do okrągłej formy i pieczemy w 180’C ok. 25 min, ale tutaj wiele zależy od naszego piekarnika – należy obserwować ciasto (biszkopt) i sprawdzać je patyczkiem.
Z tym biszkoptem musimy obchodzić się bardzo ostrożnie – nie otwierać gwałtownie drzwiczek od piekarnika tylko powoli i delikatnie wysuwać formę, aby sprawdzić patyczkiem, czy już gotowe.
Po upieczeniu nie wyjmujemy formy od razy z piekarnika, uchylamy drzwiczki, lekko wysuwamy kratkę z formą i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min. Wtedy biszkopt nam tak nie opadnie 🙂
4. Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec dodając zagęszczacz/usztywniacz, np. śmietan-fix (na 250ml śmietany 1 opakowanie, ale jeśli macie więcej kremówki to dołóżcie jeszcze jedno).
5. Biszkopt przekrawamy na dwie części, przekładamy śmietaną, smarujemy z zewnątrz i dekorujemy wg uznania.
Smak jest naprawdę genialny. To bez wątpienia mój ulubiony tort !
A tutaj ten sam tort w wykonaniu mojej Mamy, nieco inne przybranie:
Wiem, że niektórzy z Was będą go piekli. Podzielcie się fotkami i opinią, proszę! 🙂
17 komentarzy
Emcia Pichci!
wooow. piękny! może i ja go zrobię, w końcu urodziny zbliżają się wielkimi krokami 😀
wegetari-anka
Emcia, na pewno będzie smakowal 🙂 najwazniejszy jest sam biszkopt, trzeba go po prostu przypilnowac :)*
wykrawaczka
Fakt najlepsze u mamy, ale i Twój tort smakowity 😉
Anonimowy
Jesus, Aniu, jak to ciasto cudnie wygląda, LOL, a smakuje jeszcze lepiej! czy to w ogóle możliwe? Możliwe, potwierdzam bo miałam okazję go kosztować właśnie w wykonaniu samej Vegetari-Ani…finezja smaku! Dziękuję Andziu bardzo za ten przepis, teraz jest doskonała pora na to ciasto właśnie, ze względu na sezon orzechowy od matki natury, więc orzechy chrupmy pod różną postacią! Polecam! 😀
Anonimowy
Matko, jaki Ci wyszedł piękny!
gin
Idealny dla orzechożerców 🙂
Anonimowy
Tort pychota . Piekłam już dwa razy na urodziny syna wszystkim bardzo smakował. Zdecydowanie zagości na stałe w naszym domu .
Dzięki za udostępnienie przepisu 🙂
wegetari-anka
bardzo sie ciesze:) zauwazylam, ze akurat ten tort wychodzi chyba wszystkim 🙂 ja rowniez go uwielbiam i czesto wracam do tego przepisu 🙂
Anonimowy
Ciekawy przepis. 🙂 Za tydzień wypróbuję 🙂 Mam tylko jedno pytanie: czy podana ilość cukru jest ok? 😉 Czy tort nie wychodzi zbyt mało słodki? pozdrawiam serdecznie
Anonimowy
Wychodzi pyszny:)
Anonimowy
a jakby dodać trochę kawałków brzoskwiń z puszki na wierzch albo do środka do masy, to myślicie, że będzie się gryzło? 🙂
Anonimowy
Ja robiłam podobny i dodawałam ananasy,brzoskwinie .Smakował rewelacja.
Anonimowy
super, za tydzień robię, tylko zrobię wyższy i dorzucę brzoskwiń 🙂
Anonimowy
hallo,
die torte sieht super aus. ich werde sie diese woche zum geburtstag meiner mama backen und bin gespannt wie sie schmeckt.
hallo,
ja nie umie tak dobrze po polsku pisac i umie troche czytac…sprubuje tort srobic na urodziny mamy…
Anonimowy
Właśnie go dziś robię, a zaznaczę, że robię pierwszy w życiu tort, z okazji urodzin syna. Ten przepis jest łatwy i szybki, a ja nie lubię tracić dużo czasu w kuchni, więc tym bardziej dziękuję za ten wpis 🙂
Anonimowy
Tort wygląda pysznie! ☺ Mam jednak pytanie, na jaką wielkość tortownicy podane są składniki?
Joanna Korduła
Eee, nie trzeba tego świństwa śmietanfixu używać do śmietany 36%, np. Łaciatą jak porządnie ubijesz to, nie rozpływa się po 2h. Tort cudo 😉