SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

PYSZNA SZARLOTKA z migdałami

Powoli coraz więcej mnie. Dla siebie.
*******************************

Dzisiejsza szarlotka pochodzi ze zbioru przepisów mojej Mamy 🙂
Jest delikatna, słodka, puszysta.

 

Składniki:
20 dag masła,
25 dag cukru,
3 jajka (oddzielić 3 żółtka a z 3 białek ubić pianę),
4 łyżki mleka,
25 dag mąki pszennej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
2 lyżeczki proszku do pieczenia.
(ewentualnie 20 dag rodzynek)
1 cytryna
1 kg jabłek
1. Miękkie masło, cukier, żółtka, mleko, mąkę, proszek – zmiksować, zagnieść, rozłożyć w prostokątnej formie i podpiec przez 25 min w 180’C (piekarnik uprzednio nagrzać). 
2. W tym czasie 1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce, dodać 20 dag rodzynek (niekoniecznie), sok z 1 cytryny (jabłka można trochę podsmażyć na patelni, pełna dowolność!) i wymieszać.
 
3. Jabłka z sokiem z cytryny i rodzynkami rozłożyć na podpieczonym cieście, posypać cynamonem, nałożyć na to pianę z ubitych 3 białek i posypać płatkami migdałowymi.
4. Piec ponownie całość ok. 25 min. 
SMACZNEGO !

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *