PRZYSTAWKI

KRAKERSY SEROWO – PAPRYKOWE

 Kochani ! 

Po długiej i niezamierzonej przerwie życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Sobie prosto – by 2013 był owocniejszy w przepisy 🙂 

 

A co do krakersów 😉 Potrzebujemy:

– 2 szklanki mąki 
– 1 łyżeczka cukru 
– 1 łyżeczka soli 
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia – soda się skończyła, a wyszły tak samo pyszne jak zawsze) 
– ok 70 g miękkiego masła
– 120-150 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
– 0,5 szklanki zimnej wody 
– papryka słodka i ostra do posypania
– sól

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy – do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. 
Przykrywamy folią i wkładamy na 50-60 min do lodówki.
Gdy już ciasto porządnie nam się schłodzi wyjmujemy je i rozwałkowujemy BARDZO CIENIUTKO na papierze do pieczenia. Jeśli będzie nam się zawijał, możemy podsypać trochę mąką. 
Ciasto staramy się rozwałkować naprawdę cienko, na grubość ok 1 mm. 
Następnie posypujemy solą i papryką (słodką, ostrą – jak lubicie).
Teraz wystarczy tylko pokroić ciasto na niewielkie prostokąty (najlepiej nożem do pizzy). 
Nakłuwamy krakersy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200’C piekarnika. 
Pieczemy ok. 10 min (zależy od piekarnika i grubości krakersów) aż  zrobią się złociste. 

Rewelacyjnie pasuje do nich pasta paprykowa Primavika do kanapek. Wtedy mamy już wszystko na paprykowo :)) 


Z tymi ciachami możecie sporo kombinować – wmieszać w ciasto kminek, sezam, posypać tzw. solą warzywną lub innymi przyprawami. Próbujcie! 

Smacznego !

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *