KRAKERSY SEROWO – PAPRYKOWE
Kochani !
Po długiej i niezamierzonej przerwie życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
Sobie prosto – by 2013 był owocniejszy w przepisy 🙂
A co do krakersów 😉 Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia – soda się skończyła, a wyszły tak samo pyszne jak zawsze)
– ok 70 g miękkiego masła
– 120-150 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
– 0,5 szklanki zimnej wody
– papryka słodka i ostra do posypania
– sól
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy – do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Przykrywamy folią i wkładamy na 50-60 min do lodówki.
Gdy już ciasto porządnie nam się schłodzi wyjmujemy je i rozwałkowujemy BARDZO CIENIUTKO na papierze do pieczenia. Jeśli będzie nam się zawijał, możemy podsypać trochę mąką.
Ciasto staramy się rozwałkować naprawdę cienko, na grubość ok 1 mm.
Następnie posypujemy solą i papryką (słodką, ostrą – jak lubicie).
Teraz wystarczy tylko pokroić ciasto na niewielkie prostokąty (najlepiej nożem do pizzy).
Nakłuwamy krakersy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200’C piekarnika.
Pieczemy ok. 10 min (zależy od piekarnika i grubości krakersów) aż zrobią się złociste.
Rewelacyjnie pasuje do nich pasta paprykowa Primavika do kanapek. Wtedy mamy już wszystko na paprykowo :))
Z tymi ciachami możecie sporo kombinować – wmieszać w ciasto kminek, sezam, posypać tzw. solą warzywną lub innymi przyprawami. Próbujcie!
Smacznego !
5 komentarzy
Roślinożerka
wyglądają super 🙂 a ja akurat mam apetyt na coś słonego 🙂
Inspirowane Smakiem
Uwielbiam je, zawsze robiłam z duuużą ilością ostrej papryki i zdecydowanie wtedy za duuużo zjadałam. 😀
Kasia
Świetny pomysł, wykorzystam zwłaszcza że wybieram się na imprezę 🙂
wegetari-anka
ciesze sie, ze spodobal Wam sie pomysl – sprobujcie, naprawde robi się je szybciutko (no,gdyby nie oczekiwanie w lodowce) ale sa pyszne 🙂
sztukazesmakiem.blog.pl
Muszę spróbować upiec 🙂