ŚNIADANIA,  SŁODKOŚCI

OWSIANKA z BUDYNIEM, BANANAMI i JABŁKAMI

Na stałe zagościła u mnie jako smaczny, pożywny deser. 
O zaletach owsianki nie trzeba przypominać 🙂 
A jakże ona syci !!!

Do dzisiejszej owsianki (2 porcje) potrzebowałam:
– szklanka płatków owsianych błyskawicznych
–  pół opakowania budyniu wiśniowego
– 2 banany
– 1 duże jabłko (ulubione jonagored)
– mleko
– garść granulowanych otrębów owsianych z żurawiną 
– cynamon
– słodzik (jeśli nie dietujecie, wybierzcie miód lub cukier) 
Zagotowujemy płatki z mlekiem i chwilę mieszamy intensywnie, aż zgęstnieją (to od Was zależy, jak gęstą chcecie mieć owsiankę – ja lubię gęstą, więc dodałam ok. 3/4 szklanki mleka). Słodzimy wg uznania.
W drugim garnuszku przyrządzam budyń wiśniowy z połowy opakowania wg instrukcji na torebce, dodaję jednak nieco więcej mleka, gdyż zależy mi, aby budyń był płynny.

W wysokich i pojemnych kieliszkach do wina układam warstwy:
– na dno kawałeczki jabłka
– owsianka
– kawałki jabłka i banany w plasterkach (posypuję cynamonem)
– 3 łyżeczki otrębów ganulowanych
– owsianka 
– kilka łyżek budyniu wiśniowego
– i znów na wierzch kawałki jabłka i bananów 
Posypujemy delikatnie na koniec wszystko cynamonem.
Pycha.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *