OBIADY

TARTA (quiche) Z POREM, PAPRYKĄ … i nie tylko :)

Powolutku wracam do żywych.
Jutro badania.
Oby było lepiej ! 

A dziś tarta  🙂

Wszystkie składniki (na ciasto, farsz i masę będę podawało kolejno poniżej)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 i 3/4 szklanki mąki
100g masła
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka soli 
3łyżki zimnej wody
szczypta cukru

Wszystkie składniki zagniatamy, tworzymy zwartą “kulę”, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min.
W tym miejscu chciałabym zaznaczyć, że ciasto wszystkim smakuje, jednak ja nadal szukam swojego ideału – po bokach zawsze jest mocno chrupiące, ale spód nigdy nie wyszedł mi idealnie chrupki – przeważnie jest dość miękki. Macie jakieś swoje sposoby? 

W tym czasie szykujemy nasze składniki na “farsz”:
– por 
– papryka (ja użyłam czerwonej) 
– 2 parówki sojowe
– garść oliwek
– pół opakowania fety (ja dałam co prawda ok. 100g) 
– ząbek czosnku 
– żółty ser do starcia 

1. Gdy nasze ciasto już się schłodziło, rozwałkowujemy je na duży okrągły placek nieco większy od średnicy naszej formy do tarty (można tez ją zrobić w okrągłej formie do ciasta). Najlepiej ciasto rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii elastycznej spożywczej, wtedy nie będzie problemu z przywieraniem.

2. Ciasto rozkładamy równomiernie w formie do tarty wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Nakłuwamy widelcem raz przy razie. Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto zostanie w “płaskiej” pozycji, możemy je czymś obciążyć np. fasolą. 
Podpiekamy ciasto kilkanaście minut w 190’C.

3. W tym czasie kroimy naszego pora w talarki i podsmażamy go odrobinę na maśle. 
Podsmażamy również osobno pokrojoną drobno paprykę i parówki sojowe w plasterkach.
Fetę kroimy na niewielkie kosteczki, oliwki w plasterki.
Na koniec wyciskamy ząbek czosnku do pora, mieszamy.

4. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto wykładamy naszego pora z czosnkiem, paprykę z kiełbaską, rozrzucamy równomiernie fetę i oliwki. Posypujemy wszystko bazylią/oregano lub innymi ulubionymi przyprawami (ja użyłam mieszanki ziół prowansalskich).

Teraz przygotowujemy masę, którą polejemy całość:
– 3 jajka roztrzepujemy widelcem
– dodajemy do nich 3/4 szklanki śmietany
– i 1/2 szklanki mleka
– doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku (możemy dodać też koperku i bazylii) 

Wylewamy naszą masę delikatnie na naszą tartę z farszem. 
Na koniec ścieramy żółty ser wedle uznania i posypujemy nim tartę.

Całość zapiekamy ok. 40 min w 190’C +  (pilnujemy by boki się nie spiekły za mocno, tarta jest gotowa, gdy boki są rumiane i ser lekko przypieczony).

Smacznego 🙂



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *