TARTA (quiche) Z POREM, PAPRYKĄ … i nie tylko :)
Powolutku wracam do żywych.
Jutro badania.
Oby było lepiej !
A dziś tarta 🙂
Wszystkie składniki (na ciasto, farsz i masę będę podawało kolejno poniżej)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 i 3/4 szklanki mąki
100g masła
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka soli
3łyżki zimnej wody
szczypta cukru
Wszystkie składniki zagniatamy, tworzymy zwartą “kulę”, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min.
W tym miejscu chciałabym zaznaczyć, że ciasto wszystkim smakuje, jednak ja nadal szukam swojego ideału – po bokach zawsze jest mocno chrupiące, ale spód nigdy nie wyszedł mi idealnie chrupki – przeważnie jest dość miękki. Macie jakieś swoje sposoby?
W tym czasie szykujemy nasze składniki na “farsz”:
– por
– papryka (ja użyłam czerwonej)
– 2 parówki sojowe
– garść oliwek
– pół opakowania fety (ja dałam co prawda ok. 100g)
– ząbek czosnku
– żółty ser do starcia
1. Gdy nasze ciasto już się schłodziło, rozwałkowujemy je na duży okrągły placek nieco większy od średnicy naszej formy do tarty (można tez ją zrobić w okrągłej formie do ciasta). Najlepiej ciasto rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii elastycznej spożywczej, wtedy nie będzie problemu z przywieraniem.
2. Ciasto rozkładamy równomiernie w formie do tarty wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Nakłuwamy widelcem raz przy razie. Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto zostanie w “płaskiej” pozycji, możemy je czymś obciążyć np. fasolą.
Podpiekamy ciasto kilkanaście minut w 190’C.
3. W tym czasie kroimy naszego pora w talarki i podsmażamy go odrobinę na maśle.
Podsmażamy również osobno pokrojoną drobno paprykę i parówki sojowe w plasterkach.
Fetę kroimy na niewielkie kosteczki, oliwki w plasterki.
Na koniec wyciskamy ząbek czosnku do pora, mieszamy.
4. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto wykładamy naszego pora z czosnkiem, paprykę z kiełbaską, rozrzucamy równomiernie fetę i oliwki. Posypujemy wszystko bazylią/oregano lub innymi ulubionymi przyprawami (ja użyłam mieszanki ziół prowansalskich).
Teraz przygotowujemy masę, którą polejemy całość:
– 3 jajka roztrzepujemy widelcem
– dodajemy do nich 3/4 szklanki śmietany
– i 1/2 szklanki mleka
– doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku (możemy dodać też koperku i bazylii)
Wylewamy naszą masę delikatnie na naszą tartę z farszem.
Na koniec ścieramy żółty ser wedle uznania i posypujemy nim tartę.
Całość zapiekamy ok. 40 min w 190’C + (pilnujemy by boki się nie spiekły za mocno, tarta jest gotowa, gdy boki są rumiane i ser lekko przypieczony).
Smacznego 🙂
3 komentarze
time4yourbeauty
Wygląda smakowicie. Z chęcią spróbuję Twojego przepisu na ciasto. Do tej pory po prostu kupowałam gotowe francuskie (wiem, leniuch ze mnie:P). Ja do sosu, którym polewam tartę zawszę dodaje gałkę muszkatołową, daje świetny posmak:)
Pozdrawiam
Luka Li
Fajny przepis, muszę wypróbować połączenie pora i fety:)
Mena P
Z pewnością wypróbuję Twego przepisu:) wygląda przepysznie