DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZYSTAWKI

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI (WEGETARIAŃSKI) z sosem czosnkowym

Idą zmiany.
                         W głowie też inaczej.
                                                             Z nadzieją 🙂 

 

Z podanej porcji wyszło mi 6 faszerowanych połówek bakłażanów:

– 3 bakłażany
– cebula
– 2 pomidory
– pół opakowania fety (możemy ją zastąpić mozzarellą)
– 3 ząbki czosnku 
– kilka pieczarek
– pół czerwonej papryki
– garść oliwek
– 4 łyżki kukurydzy
– ok 3 łyżek tartej bułki
– pół pora
– kawałek serca żółtego do starcia (ja zużyłam chyba ok. 150g) 
– bazylia/oregano/zioła prowansalskie/papryka w proszku 

Składniki na sos czosnkowy na końcu przepisu! 

1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Możecie “dla bajerku” zostawić ogonki, ładnie wyglądają 😉 

2. Wydrążamy miąższ ze środka zostawiając ok 0,5 – 1 cm dookoła. 

3. Połówki wydrążone solimy, to co wyskrobaliśmy również i odstawiamy na chwilę. 

4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na ok. 180’C 

4. Po ok 10 min opłukujemy połówki bakłażana z soli  i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wstawiamy do piekarnika (na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia )i podpiekamy, aż bakłażany nieco zmiękną. To zajmuje trochę czasu , musimy sprawdzać i nie bójmy się , jeśli skórka zrobi nam się ciemniejsza – o to chodzi 😉 Możemy opakować je w folię aluminiową. 

5. Przygotowujemy w tym czasie nasz farsz: ja osobno podsmażyłam posiekane pieczarki z cebulą i czosnkiem (czosnek rumienimy tylko chwilkę, by nie zgorzkniał). 
Na osobnej patelni podsmażyłam : paprykę w kostce, posiekanego pora, WYDRĄŻONY MIĄŻSZ posiekany, jak warzywa nieco zmiękły dodałam też pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką), kukurydzę i oliwki. 

6. Łączymy warzywa z obu patelni w jedną masę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką w proszku, bazylią i oregano (lub mieszanką ziół prowansalskich).
Dodajemy 2 – 3 łyżki bułki tartej, by zagęścić nasz farsz. Nie musimy oczywiście tego robić, jeśli unikamy zbędnych kalorii.

7. Faszerujemy nasze podpieczone bakłażany. Na wierzch układamy małe kawałeczki fety a całość posypujemy startym żółtym serem.  

Zapiekamy od 30min-60 min – nie mogę dokładnie określić czasu, bo raz udało się, by bakłażan zmiękł w pół godziny, innym razem zajęło to aż godzinkę. Bakłażany MUSZĄ być mięciutkie, skórka również, by można było ją spokojnie i szmacznie zjeść 🙂 

8. Podajemy koniecznie z sosem czosnkowym. Pasuje idealnie. 

Sos czosnkowy:
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– jedna łyżka majonezu 
– 2-3 ząbki czosnku (ja tam lubię ostry) 
– odrobina sproszkowanego koperku 
– odrobina curry

 


Lubię. Od czasu do czasu.
Ale mimo wszystko nadal bardziej smakuje mi faszerowana cukinia



9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *