BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI (WEGETARIAŃSKI) z sosem czosnkowym
Idą zmiany.
W głowie też inaczej.
Z nadzieją 🙂
Z podanej porcji wyszło mi 6 faszerowanych połówek bakłażanów:
– 3 bakłażany
– cebula
– 2 pomidory
– pół opakowania fety (możemy ją zastąpić mozzarellą)
– 3 ząbki czosnku
– kilka pieczarek
– pół czerwonej papryki
– garść oliwek
– 4 łyżki kukurydzy
– ok 3 łyżek tartej bułki
– pół pora
– kawałek serca żółtego do starcia (ja zużyłam chyba ok. 150g)
– bazylia/oregano/zioła prowansalskie/papryka w proszku
Składniki na sos czosnkowy na końcu przepisu!
1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Możecie “dla bajerku” zostawić ogonki, ładnie wyglądają 😉
2. Wydrążamy miąższ ze środka zostawiając ok 0,5 – 1 cm dookoła.
3. Połówki wydrążone solimy, to co wyskrobaliśmy również i odstawiamy na chwilę.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na ok. 180’C
4. Po ok 10 min opłukujemy połówki bakłażana z soli i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wstawiamy do piekarnika (na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia )i podpiekamy, aż bakłażany nieco zmiękną. To zajmuje trochę czasu , musimy sprawdzać i nie bójmy się , jeśli skórka zrobi nam się ciemniejsza – o to chodzi 😉 Możemy opakować je w folię aluminiową.
5. Przygotowujemy w tym czasie nasz farsz: ja osobno podsmażyłam posiekane pieczarki z cebulą i czosnkiem (czosnek rumienimy tylko chwilkę, by nie zgorzkniał).
Na osobnej patelni podsmażyłam : paprykę w kostce, posiekanego pora, WYDRĄŻONY MIĄŻSZ posiekany, jak warzywa nieco zmiękły dodałam też pokrojonego w drobną kostkę pomidora (ze skórką), kukurydzę i oliwki.
6. Łączymy warzywa z obu patelni w jedną masę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką w proszku, bazylią i oregano (lub mieszanką ziół prowansalskich).
Dodajemy 2 – 3 łyżki bułki tartej, by zagęścić nasz farsz. Nie musimy oczywiście tego robić, jeśli unikamy zbędnych kalorii.
7. Faszerujemy nasze podpieczone bakłażany. Na wierzch układamy małe kawałeczki fety a całość posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy od 30min-60 min – nie mogę dokładnie określić czasu, bo raz udało się, by bakłażan zmiękł w pół godziny, innym razem zajęło to aż godzinkę. Bakłażany MUSZĄ być mięciutkie, skórka również, by można było ją spokojnie i szmacznie zjeść 🙂
8. Podajemy koniecznie z sosem czosnkowym. Pasuje idealnie.
Sos czosnkowy:
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– jedna łyżka majonezu
– 2-3 ząbki czosnku (ja tam lubię ostry)
– odrobina sproszkowanego koperku
– odrobina curry
Lubię. Od czasu do czasu.
Ale mimo wszystko nadal bardziej smakuje mi faszerowana cukinia
9 komentarzy
Mena P
mmm nie jadłam jeszcze bakłażana…Twój wygląda apetycznie:)
cook and look
Prezentuję się znakomicie!
Anonimowy
Za chwilę wypróbuję. Mam nadzieję, że smak dorówna wyglądowi.
Anonimowy
To chyba najlepszy przepis na bakłażana z jakim się spotkałam,robiłam kilka razy ,zawsze wychodzi super.Ma również tą zaletę ,że smakuje tak samo po kilku dniach lezenia w lodówce .jedna uwaga ,bakłażana lepiej zawijać w folię aluminiową przy pierwszym( bo szybciej miękną) podpiekaniu,jak i przy drugim( łatwiej je napełnić farszem) ,bo lepiej się je formuje i napełnia farszem .Przepis super !!!!
AGA
genialne… Przepis sprawdzony- POLECAM – Pycha !!!!!
Agnieszka Zalewska
właśnie zrobiłąm pachnie pięknie 🙂 i PYCHA!!!
zim star
Wow! This is magical. Those tofu cubes definitely look like deep fried ones. But you don’t use any oil! I must take a note of this technique (will try it and use in my recipe). Thanks for sharing!
9Apps VidMate Mobdro
Marta
Przepis rewelacja
wegetari-anka
ciesze sie bardzo i dziękuję!