OBIADY,  ZUPY

ZUPA POMIDOROWA z makaronem ZABIELANA

Zupa pomidorowa, która rozgrzewa, syci, osładza dzień.  

Only the pure in heart can make a good soup 😉
Ludwig van Beethoven 

Składniki na wielki gar dla kilku osób na 2 dni :

– ok. 3 litry wody
– wywar z warzyw lub 5 kostek warzywnych
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– przecier pomidorowy w kartoniku 400-500g
– sól, cukier
– śmietanka 30% 
– puszka krojonych pomidorów w sosie Valfrutta (naprawdę pyszne)ok. 400g


 

Jeśli nie mamy przygotowanego wywaru z warzyw i chcemy zupkę przygotować szybko, wrzucamy kostki na wrzącą wodę. 
Dodajemy wszystko do wody – cały koncentrat, przecier pomidorowy i krojone pomidory. 
Śmiało mogę polecić te z firmy Valfrutta, gdyż są pokrojone na drobne cząsteczki i nie czuć skórek, jak w wielu innych niestety się zdarza.
Gotujemy zupę ok. 15 min, dodajemy łyżeczkę soli (lub więcej, jeśli uznamy to za potrzebne) i kopiastą łyżkę cukru.
Na koniec powoli rozprowadzamy w zupie 30% śmietankę. 

Zupa jest pyszna, słodkawa, taką lubimy najbardziej.
Do tego cieniutki ugotowany makaron nitki. 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *