ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI,  WIELKANOC

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH z BRZOSKWINIAMI

Jest tak pyszny, że gdy po jakimś czasie zrobiłam znów z sera – wszyscy zgodnie stwierdzili, że sernik z jogurtów greckich smakował im bardziej.

Delikatny, najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. 


I robi się go naprawdę szybko 🙂 

Dziękuję Marcie M. za kolejną super inspirację !  

 

Potrzebujemy:

– 1 kg jogurtu greckiego
– 5 jajek
– 2 budynie śmietankowe/waniliowe (suchy proszek)
– cukier wanilinowy
– 1szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 paczka biszkoptów (najlepiej tych okrągłych)
– 1puszka brzoskwiń

– duża okrągła tortownica

Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, jogurty, proszek do pieczenia, cukier waniliowy do smaku (dodałam 2 łyżeczki).
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty (możemy je nasączyć sokiem z puszki brzoskwiń), na nie kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a następnie wlewamy delikatnie masę jogurtowo-budyniową.

Pieczemy w 180’C ok 50min na termoobiegu.

Sernik z jogurtów greckich – KALORIE

bez brzoskwiń: razem: 2969kcal/20kostek=150kcal sztuka (brzoskwinie +400kcal – 1kostka 170kcal)

Jeżeli dietujemy, możemy zminimalizować kaloryczność :
– dodając słodzik zamiast cukru 
– usunąć brzoskwinie (ale wówczas często biszkopty wypływają na wierzch) lub biszkopty
– wybrać jogurty greckie LIGHT 

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *