DANIA GŁÓWNE,  OBIADY

MAKARON PENNE z PESTO ROSSO, TOFU, KUKURYDZĄ i dodatkami

Zakochałam się w pesto. 

Każdym.

Składniki:
– makaron pełnoziarnisty penne 
– kilka łyżek kukurydzy
– tofu wędzone
– oliwa z oliwek (użyłam extra vergine z pierwszego tłoczenia Olitalia)


– kilka łyżek nasion słonecznika i pestek dyni
– pesto rosso (zużyłam 3/4 małego słoiczka)  
– ząbek czosnku 
– pół czerwonej cebuli 
– kilka kosteczek fety

1. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu, po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy makaron w ciepłym garnku.

2. W czasie, gdy makaron się gotuje – do pesto dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku a na osobnej patelni podsmażamy tofu w kosteczkach na odrobinie oliwy z oliwek. 

3. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto rosso, dokładnie mieszamy. Dorzucamy kukurydzę, tofu, fetę i cebulę w piórkach. 

4. Na koniec posypujemy wszystko nasionami słonecznika i pestkami dyni. 

Wiem, że nieładnie wygląda. 
Ale jak smakuje ! 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *