SŁODKOŚCI

ekspresowa TARTA Z NEKTARYNKAMI / BRZOSKWINIAMI

 
… IDEAŁ …

Tarta wypatrzona w szwedzkiej kuchni Małgosi. 
Nie jest słodka, idealna na upały, lekko kwaskowata. 
Dla łasuchów – koniecznie z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów waniliowych. 

Składniki:

450 ml mąki 
175 g margaryny 
skórka otarta z połówki cytryny 
5 łyżek wody
cukier brązowy/biały 
nektarynki lub brzoskwinie – kilka sztuk w zależności od wielkości formy do tarty 
kardamon/cynamon

Uwaga: Możemy połowę mąki pszennej zamienić na mąkę pszenną razową/pełnoziarnistą. 

Siekamy margarynę, mieszamy z mąką, wodą, skórką z cytryny i wyrabiamy ciasto (nie dodaję cukru!)
 
Gdy ciasto jest już jednolitą masą, wykładamy nim tartę – UWAGA:
nie wkładam ciasta do lodówki/zamrażarki. I tak zawsze wychodzi, a ja nie lubię czekać 😉 
Staramy się utworzyć porządne “boki”, by sok z nektarynek/brzoskwiń nam nie wyciekł.
Ciasto posypujemy kardamonem (ew.cynamonem) i brązowym cukrem. 
Układamy połówki nektarynek lub brzoskwiń.

 

 

Całość posypujemy jeszcze kilkoma łyżeczkami białego cukru.

 

 

Zapiekamy ok. 40 min w 225’C.

 

 
 Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm……..

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *