ŚNIADANIA,  SŁODKOŚCI

BANANOWE PLACUSZKI – BANANA PANCAKES

Wypróbowałam już całe mnóstwo przepisów na bananowe placuszki przypominające klasyczne “pancakes” – zmieniałam, testowałam i ten jest zdecydowanie moim ulubionym. Jeśli tak jak ja uwielbiacie banany, to na pewno będzie strzał w dziesiątkę 🙂 

 


Otwórzcie lodówkę, szafki kuchenne i przygotujcie

1 szklanka mąki pszennej (z tego co pamiętam wychodziły też fajne, gdy zmieszałam ją pół na pół z orkiszową albo pszenną pełnoziarnistą) 
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia 
coś do posłodzenia – np. 2 łyżeczki cukru pudru / kilka łyżeczek syropu z agawy/klonowego/słodzika itp. 
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki (lub kefiru, wyszły mi też z jogurtem)
– ok 20 g roztopionego masła
1 banan (dokładnie rozgnieciony, np. widelcem na tzw.”papkę” ; ja dodaję też drugiego banana w plasterkach-już do podania na gotowe placuszki)

Dodatkowo
orzechy
syrop klonowy/ z agawy/miód lub co tylko lubicie na placuszkach 🙂 

Bierzemy się do pracy (krótkiej, szybkiej i przyjemnej) . Przygotujcie sobie dwie miski. 

WYKONANIE: 

1. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, cukier puder (czy co tam wybraliście do posłodzenia), proszek i mieszamy.

2.  W drugiej roztrzepujemy jajko, maślankę, następnie dodajemy np. 2 łyżeczki syropu, roztopione masło i rozgniecionego banana (najlepiej zrobić to dokładnie widelcem –  na “papkę”).  

3. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta (zawsze usmażcie najpierw jeden placuszek, jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajcie troszkę mąki) .

4. Smażymy na dobrej, nieprzywierającej patelni z odrobiną tłuszczu (ja smażę je dosłownie na łyżeczce oleju kokosowego); gdy odchodzą od patelni i widać pęcherzyki powietrza – przewracamy na drugą stronę i smażymy do złocistego koloru. 

5. Teraz już tylko najprzyjemniejsza część – ja gotowe bananowe placuszki polewam syropem z agawy, rozkruszam orzechy włoskie i bardzo często dodaję na wierzch plasterki banana. 

A jaki jest Wasz ulubiony dodatek ?

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *