PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI Z SOSEM SEROWYM
Kiedy w 2007 r. podjęłam decyzję o niejedzeniu mięsa, moi rodzice byli przerażeni. Wszyscy zresztą. Dziś – 10 lat później – moja mama zaskakuje mnie wspaniałymi, wegetariańskimi obiadami. Gdy przyjeżdżam do domu rodzinnego zawsze czekają na mnie same smakołyki – pamiętam moje zaskoczenie, gdy pewnego dnia na stole pojawiły się właśnie faszerowane papryki. Polecam je osobom zaczynającym przygodę z kuchnią roślinną jako szybkie i efektowne danie bez wymyślnych składników.
Składniki:
- 4-5 papryk
- torebka ryżu (możecie użyć zamiennie kaszy bulgur)
- pół dużego pora
- 1 cukinia
- korzeń pietruszki – średni
- kawałek selera
- 2-3 średnie marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, reszta według uznania np. przyprawa typu vegeta / zioła (np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn), papryka słodka
- 20-30 dag startego żółtego sera (może być też mozzarella lub feta)
- sok pomidorowy – ok. 3/4 szklanki
Opcje dodatkowe: możemy dodać pieczarki i inne ulubione warzywa
Wykonanie:
1. Ryż lub kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni leciutko zeszklić na odrobinie tłuszczu (np. 2 łyżki oliwy) posiekany por.
3. Do pora dodać starte na tartce o grubych oczkach warzywa: cukinię, pietruszkę, seler, marchew i podsmażyć dosłownie chwilkę , by lekko zmiękły. Zdjąć patelnię z kuchenki.
4. Do tego dorzucić starty żółty ser (lub poszarpaną mozzarellę / kawałki fety ) i przyprawić wedle upodobań solą, pieprzem, papryką słodką czy dodatkowo ulubionymi ziołami.
5. Przygotowanym farszem wyłożyć przekrojone wzdłuż papryki.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wlać ok. 3/4 szklanki soku pomidorowego.
7. Na tym ułożyć papryki jedna obok drugiej i przykryć formę folią aluminiową lub szklaną pokrywką.
8. Zapiec papryki w 180’C 20-25 min.
SOS serowy:
- pół szklanki mleka
- 2 serki topione
W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim serki, stale mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Można doprawić solą, pieprzem, słodką papryką.
20 komentarzy
blog niebieska sukienka pl
Mmmmmmm, będę testować w weekend 🙂
SzydelkoweCUDAsie
A właśnie dzisiaj rozmawiałam ze Szwagrem, że skoro moja Sis nie lubi mięsa, to powinna je czymś zastępować, żeby dostarczyć wartości odżywczych dla organizmu – już jej podsyłam Twoją stronkę 😉
wegetari-anka
dziękuję ślicznie 🙂
wegetari-anka
super, jak zrobisz koniecznie wyślij mi fotkę !
Polishgirlolga Blog
Ja zwykle robię takie z mięsem mielonym ale Twoja wersja tez mi odpowiada.
Zuza
obłędnie pyszne!
Anna S.
Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym skosztowała 🙂
Marta K
Pyszności! Paprykę faszerowaną uwielbiam, choć w takiej formie jeszcze nie jadłam, to jestem pewna, że już od pierwszego kęsa przypadłaby mi do gustu!
Anonimowy
Ale pyszności
Anna Szuba
Z chęcią bym spróbowała. 🙂
MamNaToOko Blog
Wydaje się proste do wykonania. Chyba spróbuję zrobić. Mimo, ze nie zamierzam przejsc na wege to jednak lubię od czasu o czasu jeść dania bezmięsne. Już od dawna nie jemy mięsa w piątek ( głównie z pobudek religijnych) ale od jakiegoś czasu staramy się z mężem przeznaczyć nie jeden a min. dwa dni na dania bezmięsne. Jajko i ryba dzielnie nam w tym pomagają. Jednak żeby uniknąć nudy chętnie dodamy do naszego jadłospisu inne potrawy 🙂 dzięki za inspirację.
Ps. Piękne zdjecia
Zołza z kitką.
Mimo, że przeważnie takie dania do mnie nie przemawiają, na Twoją propozycję chętnie bym się skusiła! 🙂
wegetari-anka
dziękuję ! 🙂 co do zdjęć mam okropne kompleksy, więc jest mi niezmiernie miło !!! 🙂 życzę wytrwałości i trzymam kciuki 🙂
Kita
Poza vegeta której w kuchni nie akceptuje, wszystko zapowiada się super
Małgorzata Śmiechowicz
Wygląda obłędnie. Sądzę, że przy użyciu dużej ilości dobrych ziół to i vegetę i sól można ominąć
Anna
dlatego napisałam "np." sama jej nie dodaję 🙂
Anna
oczywiście, że tak 🙂
Wojciech Bielecki
Lubię takie przepisy za ich prostotę oraz to, że można do nich wrzucić niemal wszystko 😉
Karola | Życie Me
Uwielbiam faszerowaną paprykę. Niezależnie, czy napycham ją ryżem, czy kuskusem, czy inna kaszą i dodatkami, zawsze wychodzi świetnie i, co najważniejsze, szybko.
Anna
a jak wygląda! 🙂