DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  PRZYSTAWKI

PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI Z SOSEM SEROWYM

Kiedy w 2007 r. podjęłam decyzję o niejedzeniu mięsa, moi rodzice byli przerażeni. Wszyscy zresztą. Dziś – 10 lat później – moja mama zaskakuje mnie wspaniałymi, wegetariańskimi obiadami. Gdy przyjeżdżam do domu rodzinnego zawsze czekają na mnie same smakołyki  – pamiętam moje zaskoczenie, gdy pewnego dnia na stole pojawiły się właśnie faszerowane papryki. Polecam je osobom zaczynającym przygodę z kuchnią roślinną jako szybkie i efektowne danie bez wymyślnych składników.  

 
Składniki:
 
  • 4-5 papryk
  • torebka ryżu (możecie użyć zamiennie kaszy bulgur) 
  • pół dużego pora  
  • 1 cukinia
  • korzeń pietruszki – średni 
  • kawałek selera
  • 2-3 średnie marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, reszta według uznania np. przyprawa typu vegeta /  zioła (np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn), papryka słodka 
  • 20-30 dag startego żółtego sera (może być też mozzarella lub feta) 
  • sok pomidorowy – ok. 3/4 szklanki
Opcje dodatkowe: możemy dodać pieczarki  i inne ulubione warzywa 
 
Wykonanie:
 
1. Ryż lub kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
 
2. Na patelni leciutko zeszklić na odrobinie tłuszczu (np. 2 łyżki oliwy) posiekany por.
 
3. Do pora dodać starte na tartce o grubych oczkach warzywa: cukinię, pietruszkę, seler, marchew i podsmażyć dosłownie chwilkę , by lekko zmiękły. Zdjąć patelnię z kuchenki.
 
4. Do tego dorzucić starty żółty ser (lub poszarpaną mozzarellę / kawałki fety ) i przyprawić wedle upodobań solą, pieprzem, papryką słodką czy dodatkowo ulubionymi ziołami.  
 
5. Przygotowanym farszem wyłożyć przekrojone wzdłuż papryki.
 
6. Na dno naczynia żaroodpornego wlać ok. 3/4 szklanki soku pomidorowego.
 
7. Na tym ułożyć papryki jedna obok drugiej i przykryć formę folią aluminiową lub szklaną pokrywką.  
 
8. Zapiec papryki w 180’C 20-25 min. 
 
 
SOS serowy: 
 
  • pół szklanki mleka 
  • 2 serki topione 
 
W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim serki, stale mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Można doprawić solą, pieprzem, słodką papryką.  
 
 

                 Upieczone papryki podajemy polane sosem serowym i cieszymy się prostym, efektownym i pysznym daniem 🙂 




20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *