PRZYSTAWKI,  SAŁATKI I SURÓWKI

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM Vermicelli , PIECZARKAMI, CZOSNKIEM I KOPERKIEM

Monika Szwaja powiedziała : “Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” 😉 
Ta sałatka z makaronem ryżowym ma same plusy: jest ekspresowa, pyszna i mega sycąca. No dobra, znalazłam też kilka minusów – zero całowania do następnego dnia i … nie jest do końca fit 😉 
Kiedy spróbowałam jej u Kasi, której z góry dziękuję za przepis, wiedziałam, że musi tu trafić. Takimi pysznościami trzeba się dzielić 🙂 

 

 

  • paczka makaronu ryżowego (ile tylko chcecie, ja zrobiłam 250 g, wyszło więcej niż na zdjęciu)
  • duży pęczek koperku 
  • pieczarki – również wedle uznania, ja dałam całe opakowanie mini pieczareczek , chyba ok. 250 g
  • kilka ząbków czosnku ( u mnie oczywiście poszło z 5 ) 
  • majonez
  • jogurt naturalny / grecki 
  • sól, pieprz 

 

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją –  większość napotkanych w sklepie wystarczy zalać wrzątkiem i przetrzymać pod przykryciem ok 4-5 min. Odsączamy, przestudzamy.   
     
  2. Pieczarki kroimy na drobniutkie paseczki, podsmażamy je na odrobinie (!) tłuszczu z solą, pieprzem lub odrobiną przypraw typu vegeta. Jak macie dobrą patelnię to pomińcie w ogóle tłuszcz –  pieczarki i tak puszczą wodę , a zależy nam na tym, aby je podsmażyć na rumiano.
     
  3. Wyciskamy czosnek przez praskę , koperek drobniutko siekamy i wrzucamy do makaronu.
     
  4. Dodajemy przestudzone pieczarki.
     
  5. *** Ten punkt możecie pominąć – sałatkę ciężko (!) się miesza, długie nitki makaronu to utrudniają, dlatego ja zawsze dużymi nożyczkami tnę go na krótsze nitki – łatwiej jest później go jeść 😉 
     
  6. W kwestii majonezu i jogurtu zostawiam wam pełną dowolność, moim zdaniem smakuje najlepiej w proporcjach pół na pół – dodajcie tyle, ile uważacie za słuszne. Ja na pewno wrzuciłam kilka łyżek majonezu i jogurtu. 
     
  7. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem do smaku. Ja czasem dodaję również przyprawę do sałatek, którą przywiozłam sobie ze Szwecji. Próbujcie, smakujcie. Mieszamy dokładnie, najlepiej w dużej misce, żeby było nam łatwiej. 
     
  8. Pałaszujemy ! Zobaczycie sami, jak szybko zniknie. 
Sałatka z makaronem ryżowym jest moim zdaniem świetnym dodatkiem do wszelakich wegetariańskich kotlecików czy klopsów, nie trzeba wtedy gotować ryżu, ziemniaków czy innych dodatków skrobiowych. 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *