WEGAŃSKIE KOTLETY Z FASOLI, MARCHWI I CUKINII
Tym razem wegańskie i pieczone 🙂
Składniki:
- 2 puszki fasoli (jedna czerwona, jedna biała)
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża marchew
- 1 cukinia
- mąka z siemienia lnianego – 3 duże łyżki
- 2-3 ząbki czosnku
- imbiru (1-2 cm)
- tahini – 2 duże łyżki
- natka pietruszki
- sól
- dowolne przyprawy (ja dodałam 1 łyżeczkę przyprawy indyjskiej korma, w której skład wchodzi m.in. kolendra, kurkuma, kmin, kozieradka, chili)
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy bardzo drobno.
2. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cukinię i marchew. Solimy, czekamy aż warzywa puszczą sok, porządnie odsączamy.
3. Do miski z cukinią i marchwią ścieramy imbir, dorzucamy też przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Na sitko wylewamy fasole z puszek, płuczemy zimną wodą, odsączamy.
5. Teraz ważne 😉 Fasolę musimy porządnie zmielić, ja używam do tego maszynki do mielenia, ale może macie jakiś dobry blender czy robot, który zrobi to samo – masa jest bardzo gęsta i kleista !
Przez maszynkę przepuszczam fasolę, a także natkę pietruszki.
6. Do fasoli i natki dorzucamy posiekaną cebulę i mocno odciśniętą marchew z cukinią, mieszamy.
7. Dodajemy tahini, sól i ulubione przyprawy do smaku – kotleciki są dość “mdłe”, dlatego bardzo ważne jest ich odpowiednie doprawienie – sprawdzą się tu wszelakie pikantne przyprawy – chili , papryka, imbir itp. Mieszamy.
8. Na koniec dodajemy mąkę z siemienia lnianego i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, możecie dodać więcej mąki lub ewentualnie bułki tartej.
9. Masa powinna być bardzo plastyczna. Lepimy kotleciki,
z podanej porcji powinno Wam wyjść ok. 7-8 sztuk takich jak na zdjęciu.
10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ja dodatkowo smaruję papier lekko olejem, aby kotleciki nie przywarły. Układamy je na papierze i dodatkowo z zewnątrz również lekko smarujemy tłuszczem.
11. Pieczemy ok. 40 min w 190’C (20 min z jednej i 20 min z drugiej strony)
Do tego jakaś sałatka i obiad gotowy 🙂 Możecie je również wsuwać jako hamburgery, choć na moje ulubione burgery wrzucę Wam przepis wkrótce.
11 komentarzy
majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com
Super!
wegetari-anka
🙂
Joanna Stępczak
ja bym je moczyła w sosie czosnkowym <3
wegetari-anka
pasuje jak najbardziej !!! super pomysł 🙂
vito gryzie
albo w salsie pomidorowej w meksykańskim stylu <3
wegetari-anka
tez perfecto 🙂
Iśka
mąkę z siemienia lnianego, wystarczy zmielić siemię?
Agnieszka P
Będę musiała kiedyś zrobić na obiadek 🙂
Katarzyna Goch
Placki z cukinii robię często, ale żeby dorzucać tam fasolę i marchew, to jakoś ie pomyślałam. 🙂 Pewnie twoje placki są mega sycące i śmiało mogą posłużyć jako drugie danie obiadowe. 🙂
Anna Fit
Właśnie szukałam nowych przepisów, aby urozmaicić swój repertuar dań 🙂
W weekend będzie wielkie testowanie tych kotletów – na pewno są mega, bo skład zawiera to, co lubię 🙂
wegetari-anka
super Aniu, przypraw je tylko porządnie 🙂 bo fasolowe lubią być mdławe 😉 ale wszystko jest kwestią doprawienia, daj znać jak poszło , może wyślesz mi jakąś fotkę ?