CHLEB PSZENNY DOMOWY – szybki i prosty
Są takie dni, a jesienią zdarza się to częściej, gdy żadna siła na niebie i ziemi nie zmusi mnie, by wyjść na dwór. Auto padło i w dodatku nie ma aktualnego przeglądu, z nieba skapuje ni to śnieg ni to deszcz, mokro, smutno i ciemno – a pieczywa w domu brak. Żołądek woła o węglowodany 😉 Wtedy ratuje Cię mama, a raczej jej przepis na domowy, pyszny, puszysty i w miarę szybki chlebek 🙂 A nawet dwa !
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki pszennej
- 1 litr letniej wody
- 10 dag drożdży
- 1 łyżka stołowa soli
- 150 g siemienia lnianego
- garść lub dwie płatków kukurydzianych
- garść nasion słonecznika
- jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo dodać jeszcze np. garść płatków jęczmiennych / pszennych / owsianych, nasiona dyni itp
WYKONANIE:
1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży i odkładamy na 10 minut (drożdże w kubku rozrabiamy z odrobiną cukru i ciepłej wody).
2. Mieszamy suche składniki i po wyrośnięciu zaczynu dodajemy go do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
3. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto łychą (będzie kleiste) .
4. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok . 30 min) .
5. Piekarnik nagrzewamy do 200’C.
6. Foremki wykładamy papierem do pieczenia . Wlewamy równomiernie ciasto do keksówek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
7. Po kilku minutach pieczenia możemy wierzch ciasta spryskać wodą (mgiełką, najlepiej spryskiwaczem), wtedy skórka jest bardziej chrupiąca.
8. Pieczemy ok 1 godzinę (sprawdzamy patyczkiem).
9. Po upieczeniu chlebki wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.
Z tym przepisem naprawdę możecie śmiało poeksperymentować – szczególnie z dodatkami – ziarnami, płatkami itd.
Smacznego !
Z podanego przepisu wyszły takie oto dwa bochenki:
23 komentarze
Retromoderna
Nie ma jak domowy chlebek. Też pieczemy, jak tylko czas na to pozwala.
Natalia Jaranowska
Fantastyczny przepis, zapisuję do ulubionych!
EMILIA WAWRZONKOWSKA
Nigdy nie piekłam chlebka. Chętnie skorzystam z przepisu
Anonimowy
Jej jak to smakowicie wygląda, muszę koniecznie wypróbować 🙂
______
Magda Ostrowska
Pani Miniaturowa
Uwielbiam domowe chlebki, są takie pyszne, mają zupełnie inny smak niż te sklepowce mrożone. I od początku do końca wiemy co się z nimi dzieje, jakie mają składniki, zero chemii 🙂
Alicja
Nabrałam aż ogromnej ochoty na taki pszenny, domowy chlebek z masełkiem 🙂
Klaudia Jankowska
To już wiem co będę piekła na święta :3 Zaobserwowałam Twojego bloga i dołączyłam do grona czytelników, więc będę tutaj wpadać częściej. Byłoby niezmiernie miło, gdybyś i Ty odwdzięczyła się obserwacją na moim blogu i kto wie, może komentarzem 😀
http://luxwell99.blogspot.com/2017/12/swieto-radosci-mikolajki.html
dookolapracy
uuu pychotka! może w weekend spróbuję przygotować! Klaudia
Agnieszka
Uwielbiam taki domowy chlebek, sama taki piekę – częściej jednak orkiszowy lub żytni…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
wegetari-anka
uwielbiam orkiszowe ! również mocno pozdrawiam 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, czasami piekę chleby, a ten zapowiada się pysznie i zdrowo. 🙂
1journey1life 2people
Ciekawy przepis. Nie wydaje się trudny. Ja jednak mam problem z mąką pszenną ze wzgledu na nietolerancje, więc chętnie ją zastąpie jakimś substytutem.
Dagmara R
To taki przepis jak mój. Dodawałam go na bloga już 3 lata temu: http://www.dagmara-rek.pl/2014/11/chleb-domowy-krok-po-kroku.html
Kamil
Moja mama już od dawna piecze sama chlepy, duzo lepsze niż kupione 🙂
Reni Blog
Uwielbiam chlebek z domowych wypieków, taki jeszcze ciepły z masełkiem, a Twój wygląda przepysznie:)
Betina
Muszę spróbować! Wygląda genialnie! ;*
blog niebieska sukienka pl
Wow, dodaję do ulubionych i testuję w weekend. Nigdy jeszcze samodzielnie nie piekłam chleba, bo wydało mi się to trudne, a ten i wygląda apetycznie, i wydaje się banalnie prosty 🙂
wegetari-anka
no podobny 🙂 ale widzę, że dajesz olej i nie dorzucasz płatków – jest wtedy pewnie bardziej wilgotny 🙂
Marta K
Ja mam nieco inny przepis, nie mniej jednak, taki domowy – własnymi rękami zrobiony chlebek, jest o niebo lepszy i smaczniejszy niż wszystkie kupne. Dopiero miesiąc temu zrobiłam swój pierwszy w życiu chleb, nawet mój mąż postanowił spróbować swoich sił – od tej pory kupne już nam nie bardzo smakują 🙂
wegetari-anka
pochwal się koniecznie fotkami ! mam nadzieję, że będzie smakował:)
Justyna - Pogodnie przez życie
Mi jakoś nigdy nie wychodzi domowe pieczywo, ale chętnie podejmę wyzwanie z Twoim przepisem 😉
Rodzina ze Szczecina
Aż nabrałam ochoty na ciepły domowy chleb. Na zdjęciach wyglada obłędnie. Nic tylko schrupać. 🙂
Mynio
Wygląda przepysznie! Czasem piekę chleb ale ten chciałabym zrobić i zjeść natychmiast 🙂