PIECZYWO,  WEGAŃSKIE

CHLEB PSZENNY DOMOWY – szybki i prosty

Są takie dni, a jesienią zdarza się to częściej, gdy żadna siła na niebie i ziemi nie zmusi mnie, by wyjść na dwór. Auto padło i w dodatku nie ma aktualnego przeglądu, z nieba skapuje ni to śnieg ni to deszcz, mokro, smutno i ciemno – a pieczywa w domu brak. Żołądek woła o węglowodany 😉 Wtedy ratuje Cię mama, a raczej jej przepis na domowy, pyszny, puszysty i w miarę szybki chlebek 🙂 A nawet dwa ! 

 

Z podanych składników wyjdą Wam 2 bochenki (foremki – keksówki – miały długość ok. 30 cm).
Jeśli chcecie upiec tylko jeden chleb, podzielcie składniki na pół 😉

SKŁADNIKI :

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1 litr letniej wody
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 150 g siemienia lnianego
  • garść lub dwie płatków kukurydzianych
  • garść nasion słonecznika
  • jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo dodać jeszcze np. garść płatków jęczmiennych / pszennych / owsianych, nasiona dyni itp

 

 

 


WYKONANIE: 

1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży i odkładamy na 10 minut (drożdże w kubku rozrabiamy z odrobiną cukru i ciepłej wody).

2. Mieszamy suche składniki i po wyrośnięciu zaczynu dodajemy go do miski z mąką i pozostałymi składnikami.

3. Wlewamy wodę  i wyrabiamy ciasto łychą (będzie kleiste) .

4. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,  aż podwoi swoją objętość (ok . 30 min) .

5. Piekarnik nagrzewamy do 200’C.

6. Foremki wykładamy papierem do pieczenia . Wlewamy równomiernie ciasto do keksówek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

7. Po kilku minutach pieczenia możemy wierzch ciasta spryskać wodą (mgiełką, najlepiej spryskiwaczem), wtedy skórka jest bardziej chrupiąca.

8. Pieczemy ok 1 godzinę (sprawdzamy patyczkiem). 

9. Po upieczeniu chlebki wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Z tym przepisem naprawdę możecie śmiało poeksperymentować – szczególnie z dodatkami  – ziarnami, płatkami itd. 

Smacznego ! 



Z podanego przepisu wyszły takie oto dwa bochenki: 





23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *