ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI – szybkie

Puszyste i smaczne ciasto, które ma 3 podstawowe zalety:

jest szybkie w wykonaniu, w poprawianiu humoru i w znikaniu z talerza.

Aha, a po czwarte – kojarzy mi się z moją babcią, która bardzo często je piecze 🙂 Podkradłam przepis z jej starego – i jakże cennego zeszytu prowadzonego od kilkudziesięciu lat… zdążyłam – babcia zostawiła go w pociągu i przepadł na zawsze 🙁 

 
Ciasto przypomina biszkopt, ale jest bardziej wilgotne, ponieważ dodajemy tłuszcz.
SKŁADNIKI:
 
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości  – lepiej, aby nie były zbyt twarde ) 

 

 
WYKONANIE:
 
Ciasto robi się dość szybko, więc od razu możecie nastawić piekarnik na 180’C.
 
1. Oddzielamy białka od żółtek. 
2. Białka ubijamy z cukrem na sztywno – w większej misce.
3. Powoli dodajemy do nich żółtka i dalej ubijamy.
4. W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę i od razu – taką gorącą – “sparzamy” ubite jajka, wlewając tłuszcz powoli cienkim strumieniem i cały czas ubijając masę do połączenia składników.
5. Do masy powoli dodajemy mąkę  z proszkiem do pieczenia, DELIKATNIE mieszając.
6. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i układamy na niej pokrojone jabłka wg uznania (ja kroję jabłka na 8 części) .
7. Ciasto pieczemy ok. 30 min w 180’C (sprawdzamy patyczkiem, aż będzie suchy).
8.  Upieczone ciacho możemy oprószyć cukrem pudrem.
 
Mniam, mniam. 
 
 
 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *