BOŻE NARODZENIE,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

CIASTO ŚWIĄTECZNE – słodkie bez cukru !

To ciasto idealnie nadaje się na okres poświąteczny – kiedy w szafkach kuchennych zostało nam pełno pootwieranych torebek z bakaliami. Niech się nie psują, niech nie wietrzeją – wykorzystamy je dzisiaj na konkretne, pełne dobroci ciasto.

SKŁADNIKI:
  • 225 g masła w temp. pokojowej (w kawałkach)  + odrobina do wysmarowania formy
  • 450 g jabłek (ok. 2 średnie) 
  • 200 g daktyli 
  • 100 g rodzynek 
  • 4 duże (XL) ubite jaja 
  • 150 g mąki 
  • 100 g migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sypkiego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  
  • (ewent. przyprawa do piernika) 
  • 2 łyżeczki posiekanych orzeszków np. piniowych 
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
* Ciasto jest dość słodkie już od samych bakalii, ale jeśli chcecie, możecie dodać 3-4 łyżeczki cukru do masy.
WYKONANIE:
 
 
1. Nagrzej piekarnik do 180’C. Okrągłą formę wysmaruj masłem (moja miała 23 cm średnicy) . Dno dodatkowo możesz wyłożyć papierem do pieczenia.
 
2. Przygotowanie składników – wszystko musi być bardzo dokładnie rozdrobnione, ja użyłam do tego elektrycznego siekacza do orzechów i ziół – w ten sposób, siekając po kolei, otrzymałam bardzo drobno roztarte daktyle, rodzynki, migdały. Jabłka starłam na grubych oczkach. 
3. W dużej misce razem zmiksuj jabłka, daktyle, masło, połowę rodzynek . Dodaj 1/3 ubitych jajek, wymieszaj dokładnie.
4. W osobnej misce połącz mąkę, rozdrobnione migdały, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i gałkę (możesz także użyć gotowej przyprawy do piernika).
 
5. Połącz składniki obu misek i resztę jaj razem, dokładnie mieszając, aż wszystko się połączy. Dodaj pozostałe rodzynki i przełóż do formy.
Jeśli ciasto wydaje Ci się za “suche”, być może jaja były za małe – wówczas dodaj jeszcze pół lub całe ubite dodatkowe jajko, masa powinna wyglądać mniej więcej tak: 
6. Połącz orzeszki, cukier i jedna łyżeczkę mąki w misce i posyp ciasto. Piecz 50 – 60 min w 180’C do uzyskania złotego koloru.  Pozostaw w formie na 10 min, zanim wyłożysz je do ostatecznego ostygnięcia. 
Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne i zbite.  
 
Do ciasta dodatkowo możesz wykonać polewę, lukier albo krem. Ja zrobiłam masę cytrynową z kremowego serka, pasowała idealnie jako dodatek obok kawałka ciasta 🙂 Przepis znajdziecie tutaj.
 * zainspirował mnie Jamie Oliver (jego bezglutenowe ciasto jabłkowe skłoniło mnie do skomponowania dzisiejszego przepisu)  

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *