BOŻE NARODZENIE,  ŚWIĘTA,  SŁODKOŚCI

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE – MIĘKKIE

Pierniczki świąteczne – bomba kaloryczna, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. 

 

UWAGA ! Składniki wymierzone na giga porcję, by obdarować całą rodzinę 🙂 
W tym roku robiłam z połowy porcji, wyszło ich i tak na 4 tace. Wybaczcie, ale na sztuki liczyć nie będę 😉 Na ostatnim zdjęciu widać wszystkie, jakie wyszły z połowy porcji. 

SKŁADNIKI :

  • 0.5 kg miodu
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła lub margaryny do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 proszki do pieczenia małe albo 1 duży
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 paczuszki przypraw korzennych do piernika 
  • ponad 1 kg mąki (wyjdzie więcej, gdyż  ciasto trzeba wyrobić i podsypywać, by się nie kleiło do wałka)

WYKONANIE: 

1. Miód, cukier i masło rozpuszczamy do konsystencji płynnej, dodajemy 2 szklanki mleka i czekamy,  aż masa się przestudzi (jeśli Wasz miód jest skrystalizowany, rozpuście go uprzednio). 



2. Dodajemy jajka, oliwę, przyprawy ,kakao, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

3. Wyrabiamy ciasto początkowo w tym samym garnku, dodając po trochu mąki, a jak już masa będzie bardzo gęsta – kontynuujemy wyrabianie dłońmi na blacie/stolnicy – jak ciasto na pierogi. 

 


4. Ciasto ma być elastyczne, dość miękkie, nie powinno kleić się do rąk. 

 


5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia – nie musimy go zmieniać po każdej porcji pierniczków. 

 

 

6. Odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy, podsypując leciutko mąką. Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temp. 180 stopni po ok. 5-10 min – w zależności od piekarnika. Jak sprawdzam, czy pierniczki są gotowe? Otwieram piekarnik, naciskam pierniczek lekko palcem i jeżeli pozostaje lekkie wgłębienie, to musi jeszcze chwilę być w piecu ; jeśli wgłębienia nie ma, a ciasto “odbija” i pierniczek jest miękki –  wykładam do wystygnięcia.

 

 





Teraz pozostaje już tylko jedno – zagonić rodzinkę do roboty –  dekorowania. Ja użyłam gotowej masy mlecznej, możecie zrobić lukier, użyć innych mas , co tylko Wam się podoba.

RADA – Jeśli chcecie, by pierniczki pozostały miękkie, przechowujcie je w chłodnym miejscu (moi rodzice mają do tego fantastyczne miejsce – oszklony taras, który zimą jest genialną chłodnią!) albo w pojemniku lub pod przykryciem wraz z jabłkiem  (w całości).  

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *