DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  WEGAŃSKIE

ZAPIEKANKA Z QUINOA WEGAŃSKA

Zapiekanki zwykle robimy z ziemniakami, makaronem, ryżem. 
A co powiecie na sycącą i super zdrową komosę ryżową? 

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 
  • 2 łyżeczki + 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula (ja dałam średnią białą i małą czerwoną) 
  • 1 papryka
  • 1 cukinia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • ok. 400 g czarnej fasoli 
  • ok. 500 g pokrojonych pomidorów (mogą być pomidorki koktajlowe) 
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili
  • odrobina soku z cytryny
  • ser wegańki (jeśli jadacie nabiał – obojętnie jaki żółty ser) 

JAK TO ROBIMY: 

1. Quinoa płuczemy na gęstym sicie pod zimną wodą ok. 2 min, odsączamy.

2. W średnim garnku (rondelku) podgrzewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wrzucamy quinoa – przesmażamy ją ok 2-3 min , aż zacznie wysychać i lekko “strzelać”.

3. Dodajemy do tego 2 szklanki bulionu warzywnego, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż quinoa wchłonie cały wywar. Odstawiamy pod przykryciem na 5 min.

4. W czasie gdy gotuje się nam komosa, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy: poszatkowaną cebulę, drobno pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości ok. 10 min. 

5. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy wszystko razem dalej ok. 5-10 min., aż cukinia zmięknie. 

6. Quinoa przekładamy do dużej miski, rozdrabniamy ją nieco widelcem. Dodajemy podsmażone warzywa, czarną fasolę oraz pomidory – dowolnie pokrojone (ja użyłam pomidorków koktajlowych z ogródka mamy, które mam w słoiku od lata).

7. Wszystko mieszamy razem dokładnie i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną chili, sokiem z cytryny, łyżeczką oregano. Możecie dodać inne przyprawy, tutaj dobrze będzie pasował kminek, rozmaryn,  papryka, bazylia. 

8. Gotową masą wykładamy dość sporą formę do zapiekania wysmarowaną tłuszczem, pieczemy ok. 30 min w 180’C. Jeśli dodacie ser żółty na wierzchu, zróbcie to na ok. 10 min przez końcem pieczenia. 

9. Zapiekanka idealnie nadaje się na drugi dzień, można ją łatwo odgrzać w mikrofalówce, zabrać do pracy na lunch itd. 

Dajcie znać, jak Wam smakowało 🙂 

 

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *