DANIA GŁÓWNE,  OBIADY,  WEGAŃSKIE

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, FASOLI I MARCHWI

     Uwaga roślinożercy – czy ktoś ma tyle szczęścia co ja,  że ma wspaniałą teściową i do tego.. wegetariankę? 🙂 
Te kotleciki wymyśliła i przygotowała własnie moja druga mama.
Są pycha, koniecznie spróbujcie !
     
     Kasza jaglana to istne dobrodziejstwo, nie zawiera glutenu, odkwasza organizm, a do tego podobno ma właściwości “rozgrzewające” – nie wychładza organizmu od wewnątrz i jest bardzo odżywcza. 
 
Zmarzluchy – coś dla Was !

Uwaga – by przygotować kotleciki w wersji wegańskiej, pomiń mozzarellę, zamiast tego dodaj odrobinę więcej oleju i np. łyżkę mąki z siemienia lnianego. 


Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi 
  • puszka białej fasoli 
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/8 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • kawałek imbiru (2-3 cm)
  • ok. 50 g startej mozzarelli (na podpuszczce mikrobiologicznej)  
  • 1-2 łyżeczki papryki w proszku 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie: ulubione przyprawy, świeża kolendra 


1. Ugotuj kaszę jaglaną w szklance wody – ok 15 min. Nie musisz jej wcześniej płukać, w przypadku kotlecików to zbędny zabieg. 

2. Marchewkę zetrzyj, najlepiej na najdrobniejszych oczkach.

3. Fasolę, cebulę, czosnek i imbir musimy zblendować. My używamy do tego maszynki do mięsa  ( o ironio ! ), ale jeśli jej nie macie, to pamiętajcie, aby wszystko było dokładnie roztarte – fasola na “papkę”, cebula drobniuteńko posiekana, czosnek przeciśnięty przez praskę a imbir drobno starty. 

4. Do powstałej masy dodaj olej, sos sojowy, ugotowaną kaszę, bułkę tartą 
i mozzarellę.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 

5. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Możesz dodać inne przyprawy, na pewno sprawdzi się curry, kurkuma itp. 
Możesz również wmieszać posiekaną świeżą kolendrę. Myślę, że doskonale będzie pasowała!

6. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Zwilż dłonie zimną wodą lub olejem i formuj zgrabne kotleciki 😉 

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo smaruję papier pędzelkiem namoczonym w oleju. 

Piecz w 200-220’C ok 30-40 min (po upływie połowy czasu, spróbuj delikatnie odwrócić kotleciki na drugą stronę). Gdy zrobią się rumiane, są gotowe. Czas pieczenia może nieco się różnić w zależności od piekarnika. 

7. Smacznego ! Kotleciki są dobre nawet na zimno ! 

 

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *